800 hektar ska brännas för att stoppa skogsbranden i Trängslet

Uppdaterad
Publicerad

Johan Szymanski och Länsstyrelsen Dalarna har i dag tagit beslut om skyddsavbränning i Trängslet. Den måste ske innan den allt mer intensiva värmen når Dalarna nästa vecka. Bränningen är på en yta av 800 hektar och blir därmed den största i Sveriges moderna historia.

– För att upprätthålla de här begränsningslinjerna behöver vi förstärka dem, inledningsvis i det nordöstra hörnet, och där kommer vi att göra en så kallad skyddsavbränning, säger Johan Szymanski.

Största i Sverige hittills

Tidigare skyddsavbränningar som gjorts i Sverige har uppnått drygt 120 hektar, enligt Szymanski, men den som kommer att ske i Älvdalen är betydligt mycket större.

– Det är den hittills största man har gjort i Sverige som vi känner till, den här är på 800 hektar, säger Johan Szymanski.

Att sätta igång en så pass stor brand kan tyckas olämpligt i det här läget?

– Det vi vill med det här är att bränna av marken så att allt bränsle försvinner. Det betyder då att när den stora branden kommer till det här området så finns det inget som kan brinna, alltså stannar den, säger Johan Szymanski.

”Vi kraftsamlar nu”

Största anledningen till att man beslutat om att göra en skyddsavbränning är för att vara förberedda för den ännu mer intensiva värmen som kommer under nästa vecka.

– Det är fortfarande  så att prognosen tyder på att det blir sämre förutsättningar under tisdagen och onsdagen någon gång.  Vi kraftsamlar för det och det är därför vi behöver göra den här skyddsavbränningen nu för att kunna hantera det nästa vecka, säger Johan Szymanski och fortsätter:

– Vi vill prova alla till buds stående medel  kan man säga, och det gör vi nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter