Snart har det gått två år sedan Karin Bäck startade processen för att sälja skogen. Men det är fortfarande hon som står som ägare. Foto: Sofie Lind, SVT

Äger fortfarande skog hon sålde för över ett år sedan – kritiserar Lantmäteriet

Uppdaterad
Publicerad

Karin Bäck i Sälen skulle snabbt stycka av en fastighet några mil utanför byn och sälja skogen intill. Den skogsförsäljningen är klar – men på papper står Karin fortfarande som ägare och gör att hon till exempel inte kan söka bostadstillägg. 

Försäljningen av skogen var klar redan i början på 2019, det visar dokument som SVT Nyheter Dalarna fått ta del av.

Marken skulle styckas av – en enkel kvadrat - och alla papper skickades in till Lantmäteriet. Men när det gått nio månader, från januari till september, så undrade Karin Bäck vad som hänt i ärendet. Först då fick hon en handläggare.

– Handläggaren sitter i Kalmar och de som skulle staka ut tomten kom till slut upp från Göteborg.

Karin Bäck är kritisk till de långa handläggningstiderna. Inte minst då hon så sent som i veckan fick samtal från Skatteverket att hon fortfarande stod kvar som ägare på skogen; något som gör att hon som pensionär inte har rätt till bostadstillägg till exempel.

Lantmäteriet om väntetider

Tove Elvelid, som är chef på fastighetsbildningen på Lantmäteriet, säger att den främsta orsaken till de långa väntetiderna är brist på kompetens inom Lantmäteriet – det saknas lantmätare. 

– Vi har breddat rekryteringen för att klara vårt uppdrag, vi har jobbat med digitalisering, introduktion och kompetensbyggnad, och nu börjar vi se effekterna på vår satsningar.

Men nio månader, bara för att få en handläggare, är det en rimlig väntetid?

– Kunderna uppfattar väntetiderna väldigt olika, och det är väldigt olika väntetid för olika ärenden. Men vi jobbar på i alla sätt vi kan för att minska både kötiden och handläggningstiderna, säger Tove Elvelid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.