Kommunalrådet vill ha eget lantmäteri: ”De sköter sig alldeles för dåligt” Foto: Sofie Lind/SVT

Kommunalrådet kritisk – vill ha eget lantmäteri för att korta handläggningstider

Uppdaterad
Publicerad

De långa handläggningstiderna hos Lantmäteriet får kommunalrådet Hans Unander (S) att gå i taket. Nu kräver han svar från både regeringen och Lantmäteriet – och vill att kommunen ska bli en kommunal lantmäterimyndighet.

I Sverige finns 39 stycken kommunala lantmäterimyndigheter.

Malung-Sälens kommun fick i slutet av år 2017 avslag på sin ansökan till regeringen om att bli en kommunal lantmäterimyndighet. Svaret har både förvånat och förargat kommunalrådet.

– Det är katastrof och vi är väldigt besvikna på deras hantering, säger Hans Unander (S).

Hör i klippet om varför kommunalrådet vill ha svar från bostadsministern om lantmäteriet.

Bostadsministern: Problem med långa handläggningstider

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Dalarna menar bostadsministern Per Bolund (MP) att handläggningstiderna varierar stort i hela landet och är på många håll alldeles för långa. Ett problem för både privatpersoner och samhället i stort, skriver han, och som regeringen är angelägna om att komma till rätt med.

”Den senast genomförda jämförelsen mellan landets 40 lantmäterimyndigheter visar att den statliga lantmäterimyndigheten, Lantmäteriet, ligger nära genomsnittet vad gäller handläggningstider. Lantmäteriet har därför fått flera regeringsuppdrag för att förbättra detta resultat”, står det bland annat.

Bolund forsätter att utveckla att uppdragen bland annat bestått i att visa hur ”digitala verktyg och arbetssätt kan effektivisera verksamheten”.

Han avslutar med att säga att regeringen följer arbetet.

Avslaget: Är en för ”liten” kommun

Rörande just varför Malung-Sälens kommun inte fått bli en kommunal lantmäteriverksamhet hänvisar Bolund till att enbart en ansökan gjorts och att det ställs en rad krav som kommunerna som ska leva upp till.

SVT Nyheter Dalarna har tagit del av regeringens avslag 2017.

Där menar dåvarande regering i sitt beslut kortfattat att ”Malung-Sälens kommun långsiktigt bedömts vara för liten för att kunna bedriva en effektiv verksamhet som uppfyller kraven på kompetens och erfarenhet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.