Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ligger rätt i tid” – hör Michael Oppenheimer från Högskolan Dalarna om varför internationella studenter söker sig dit. Foto: Anton Ånell/SVT

AI och dataanalys lockar utländska masterstudenter till Dalarna – flest sökande i landet

Uppdaterad
Publicerad

AI och dataanalys är några av de ämnen som lockar utländska studenter till Dalarna. Högskolan Dalarna är det lärosäte i Sverige med flest internationella sökande till vårterminens masterprogram – samtidigt kvarstår problemen med uppehållstillstånd för de nya studenterna.

Det är 664 internationella studenter från runt 70 olika länder som söker till högskolans masterprogram i Business Intelligence och Data Science, enligt siffrorna från Universitets- och Högskolerådet.

Högskolan antar mellan 80 och 100 studenter till utbildningarna varje vår.

AI i Dalarna

Antalet sökande har halverats i Sverige

De flesta masterprogram som vänder sig till internationella studenter har bara antagning till hösten. Där är Lunds och Uppsala Universitet titanerna med 28 682 respektive 23 154 sökande.

Samtidigt har antalet internationella masterstudenter som söker sig till Sverige den kommande våren nästan halverats jämfört med vårterminen 2023 – från 4819 sökande till 2539.

Utmaningen: Uppehållstillstånd i tid

Tidigare har en utmaning för högskolan varit att internationella studenter behövt tacka nej till utbildningar eftersom de inte kan få uppehållstillstånd i tid till terminstart. Michael Oppenheimer på Högskolan Dalarna menar att det bekymret kvarstår, men att högskolan har en dialog med Migrationsverket.

– Hela Sveriges högskoleväsende har gemensamt tagit tag i detta och för samtal med Migrationsverket, hur vi allihopa kan ta ansvar för att förbättra den situationen, säger han.

I klippet: Hör Michael Oppenheimer berätta om exempel på vad de internationella studenterna studerar i Dalarna.

Statistik: sökande till internationella masterprogram våren 2024

Högskolan Dalarna: 664 sökande

Högskolan i Gävle: 491 sökande

Lunds universitet: 334 sökande

Högskolan Kristianstad: 278 sökande

Högskolan i Skövde: 197 sökande

Umeå universitet: 179 sökande

Mittuniversitetet: 160 sökande

Högskolan Väst: 146 sökande

Luleå tekniska universitet: 90 sökande

Totalt: 2539 sökande

Källa: Universitets- och högskolerådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI i Dalarna

Mer i ämnet