Mycket folk på Rådhustorget i Gävle. Foto: Marie Hägg/SVT

Gävleborg fick besök av Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen gick Jimmie Åkessons (SD) valturné vidare till fem orter i Gävleborg.

När Åkesson började i Sandviken klockan 10 på fredagsförmiddagen var torget utanför Folkets hus avspärrat av polisen. Alla som ville komma innanför avspärrningarna kontrollerades av polisen, rapporterar Gävledalas reporter på plats. Ett 40-tal personer vände ryggen till under Åkessons tal.

När Åkesson var på plats i Gävle strax före lunch hade mycket folk samlats på Rådhustorget. Polisen hade spärrat av torget och visiterade även där de som ville komma innanför avspärrningarna.

– Det är folk så långt jag kan se, säger Gävledalas reporter Marie Hägg som är på plats på torget i Gävle.

Hon rapporteras också om att det är flera som buar under talet och att bland andra Ung vänster finns på plats och ropar ”Inga rasister på våra gator”.

Under fredagen besöker Åkesson Sandviken, Gävle, Bollnäs och Söderhamn och så avslutar han i Hudiksvall under seneftermiddagen.

Ett antal demonstranter fördes bort från mötesplatserna för att lugna ner det upprörda tonläget och ett 26 demonstranter omhändertogs av polisen när Sverigedemokraternas ledare besökte Dalarna under torsdagen.

Många demonstrerade sitt avståndstagande från Sverigedemokraterna genom att vända ryggen till partiledaren när han talade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.