Hör åklagaren och advokaten motivera sina yrkanden. Foto: Lars-Gunnar Larsson/SVT, Torbjörn Påhlman/SVT

Åklagare yrkar på livstids fängelse för mord i Långshyttan

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkade på livstids fängelse när det i dag var dags för slutpläderingar i rättegången där en 31-årig man misstänks ha mördat en kvinna i Långshyttan.

Åklagare Kristofer Magnusson konstaterar att det inte råder något tvivel om att 31-åringen från Gävleborgs län är den skyldige. Han har erkänt att han dödat kvinnan. Den tekniska bevisningen och vittnesförhör stöder detta.

Har haft uppsåt

Han anser att 31-åringen ska dömas för mord då han enligt åklagaren haft uppsåt och även insett att misshandeln kunde leda till döden. Åklagaren yrkar att  rätten ska döma i första hand till livstids fängelse, i andra hand till fängelse i 18 år.

Ung kvinna mördad i Långshyttan

Försvaret: Det är dråp

31-åringens försvarare Leif Silbersky är överens med åklagaren om att det är 31-åringen som orsakat kvinnans död.

Silbersky anser dock att gärningen ska bedömas som dråp. Han anser att det inte var planerat, det skedde i stundens ingivelse.

Kvinnan attackerade

 Försvararen säger också att 31-åringen först attackerades av kvinnan som slog honom med en sopborste som gick sönder.  Rent reflexmässigt ska då 31-åringen ha slagit tillbaka då han olyckligtvis råkade ha yxan i handen. Silbersky påpekar också att 31-åringen aldrig tidigare misshandlat kvinnan.

Leif Silbersky anser att straffet bör bli mellan sex och sju års fängelse för dråp. Dom i målet väntas den 23 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet