Foto: SVT/Lars-Gunnar Larsson

Detta har hänt – Försvunnen kvinna hittades död i hus

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Långshyttan var försvunnen i flera månader. Hon anmäldes försvunnen i mars 2017. Hennes döda kropp hittades senare i ett hus – gömd i en vedhög – och hon misstänktes ha mördats redan i november 2016. SVT Nyheter Dalarna har följt fallet och här nedanför hittar du det som hänt:

2017

– 13 mars

En kvinna anmäls försvunnen till polisen. Hon uppges ha varit försvunnen någon vecka. Det visar sig senare att hon i själva verket varit försvunnen i flera månader.

Ung kvinna mördad i Långshyttan

– 18-19 mars

Kvinnans bostad spärras av och en teknisk undersökning görs. Polisen vill inte uppge om några fynd har gjorts.

– 20 mars

Polisen går ut på sociala medier med att en kvinna i Långshyttan är försvunnen, men menar att det inte finns någon misstanke om brott.

Tidslinjen forsätter under bilden

Det var i det här huset som kroppen efter den försvunna kvinnan i Långshyttan hittades. En förundersökning om mord har inletts. Foto: SVT/Lars-Gunnar Larsson

– 21 mars

Tips har kommit in och en förundersökning om misstänkt människorov har inletts. Det är fortfarande oklart om kvinnan håller sig undan frivilligt.

– 27 mars

Enligt uppgifter till Aftonbladet har en man i 30-årsåldern anhållits i sin frånvaro misstänkt för människorov. Polisen tar också mannens husvagn, som står på en camping, i beslag. Senare på kvällen hittas en gömd kropp som misstänkts vara kvinnans i just den bostad som hon äger och som polisen letat i tidigare. Kroppen hade gömts i en vedhög.

– 28 mars

Polisen uppger att man söker efter en 30-årig man och förundersökningen rubriceras om från misstänkt människorov till mord. Under dagen genomförs också sökningar efter mannen i Järbo-området i Gävleborg.

– 29 mars

Kriminologen och polisprofessorn Leif GW Persson går ut i Aftonbladet och kritiserar polisens arbete – men tar snart tillbaka kritiken då SVT ringer upp honom och han fått veta mer om omständigheterna. Åklagaren och polisen är fortsatt förtegna om utredningen.

– 4 april

Den misstänkte mannen grips och är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord. Själv nekar han till brott.

– 6 april

Polisen går ut med att den försvunna kvinnan hittats i huset i Långshyttan. Man uppger också att förhör hållits med den misstänkte mannen som förnekar brott. Under eftermiddagen stod det också klart att den misstänkta 30-åringen även häktas på sannolika skäl för mord. Samma dag står det också klart att mannens kommer att försvaras av advokaten Leif Silbersky.

– 7 april

Häktningsförhandling hålls i Falu tingsrätt där den misstänkte mannen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord. Förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar.

– 30 augusti och 7 september

Den mordmisstänkte mannen omhäktas två gånger. Han själv fortsätter att neka till alla anklagelser.

– 14 december

Den mordmisstänkte mannen erkänner att han med våld orsakat kvinnans död. Han tar dock fortfarande inte ställning till mordanklagelserna. Kvinnan har dödats med ett tiotal hugg av en yxa.

2018

1 februari

Den numera 31-årige mordmisstänkte mannen åtalas på sannolika skäl misstänkt för mord.

Enligt försvarsadvokat Leif Silbersky så erkänner mannen att han har varit aktiv i dödandet men att man vill återkomma med brottsrubriceringen.

– 7 februari

Rättegången mot den misstänkte 31-åringen börjar. Åklagare Kristofer Magnusson, den misstänkte 31-åringen, och försvarsadvokat Leif Silbersky är på plats i Falu Tingsrätt.

– 12 februari

Åklagaren yrkar i slutpläderingen för livstids fängelse i första hand och i andra hand 18 års fängelse för mord.

Försvaret däremot menar att straffet istället bör vara mellan sex och sju års fängelse för dråp, då gärningen inte var planerad.

– 23 februari

Den 31-åriga mannen döms för mordet till 16 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet