Marie Kronqvist Berg är åklagare och arbetar med könsstympningsärenden Foto: SVT, Niko Ago

Åklagaren: Få vågar anmäla könsstympning

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen samlades representanter från bland annat rättsväsendet och Landstinget Dalarna för att prata om hur könsstympning ska förebyggas, upptäckas och utredas.

Det är på uppdrag av regeringen som Landstinget Dalarna jobbar för att minska hedersrelaterade brott. Att ta fram en exakt siffra på antalet könsstympade är svårt men enligt siffror från Socialstyrelsen uppskattar man att det idag finns cirka 38 000 kvinnor och flickor i Sverige som i någon form utsatts för könsstympning.

Förekommer i Sverige

Trots att man från rättsväsendets sida vet att könsstympning förekommer även i Sverige eller att personer åker utomlands för att utföra detta är det få som anmäler.

– I Norrköping där jag arbetar har vi haft cirka 10 fall som lett till utredning sedan 2007. Det är inte mer än så och jag tror tyvärr att det inte ser bättre ut i resten av landet, säger Marie Kronqvist Berg, åklagare.

Finns tydliga rutiner

Enligt Marie Kronqvist Berg finns det rutiner för hur man ska utreda den här typen av brott.

– Problemet ligger inte i att det skulle vara svårt att utreda. Det stora problemet ligger i att vi får in väldigt få anmälningar. Sådana här brott räknas som brott mot barn och där har vi tydliga rutiner, säger Marie Kronqvist Berg, åklagare.

Två domar

Enligt uppgifter från Socialstyrelsen är det enbart två fall av könsstympning som hittills lett till en fällande dom. Flic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.