Thomas Lindberg är verksamhetschef på akuten i Mora Foto: Torbjörn Påhlman

Akuten i Mora om olyckskaoset: ”Alla patienter kom under samma tid”

Uppdaterad
Publicerad

Två allvarliga trafikolyckor under lördagen ledde till ett ovanligt fullt akuten i Mora. För att klara av situationen fick fem personer extra kallas in utöver den ordinarie personalen.
– Vi är inte dimensionerade för att klara sådana här olyckor, säger Thomas Lindberg, verksamhetschef på akuten i Mora.

Med det sagt menar han att det var ovanligt mycket på samma gång.

– Vi är ett turistlän, det vet vi om. Därför planerar vi för ett extra högt tryck under julhelgerna, men i går kom alla patienter under samma tid.

Att Norge bistår med ambulanser är inte jätteovanligt vid händelser i närheten av länsgränsen – men att de behöver lasta patienter och därmed skjutsa dem hela vägen till Mora lasarett hör inte till det normala.

– Det var lite ovanligt det som hände igår, säger Thomas Lindberg.

Elva personer till akuten i Mora

Av totalt 16 inblandade personer (åtta på riksväg 70 i höjd med Rånäs, samt åtta på E16 i Yttermalung) fick elva personer uppsöka sjukvård. På söndagen var åtta personer kvar på Mora lasarett för mer eller mindre allvarliga skador.

Hög arbetsbelastning till trots vill Thomas Lindberg ge en tumme upp till organisationen.

– Jag tycker ändå det har fungerat. Visst finns det förbättringsåtgärder men alla har blivit snabbt omhändertagna. Vi är ju vana att jobba så här, det ligger i akutens natur att det blir ett kontrollerat kaos, säger Thomas Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer