Fyra bilar har krockat på E16 vid Yttermalung. Två av bilarna har frontalkrockat Foto: Privat

Svåra trafikolyckor i Dalarna – fyra personer allvarligt skadade

Uppdaterad
Publicerad

Två svåra trafikolyckor har inträffat i Dalarna under lördagen – en i Yttermalung och en i höjd med Rånäs. Totalt har elva personer förts till sjukhus – sex med allvarliga skador. För att klara trycket fick ambulanser från Norge hjälpa till.

Vid 15.30-tiden inträffade en svår olycka i Yttermalung på E16, där fyra bilar var inblandade i en krasch. Två av bilarna frontalkrockade. Åtta personer var inblandade i olyckan. Sex personer fördes till sjukhus för vård – en av dem med allvarliga skador.

Vid 16-tiden inträffade en olycka på riksväg 70 i höjd med Rånäs i Älvdalen. Där var en minibuss och två personbilar inblandade – även där totalt åtta personer.

Livshotande skador på sex personer – ambulanser räckte inte till

Där fördes fem personer till sjukhus med skador, tre av dem har allvarliga skador.

– Det handlar om kritiska skador i båda fallen, vilket innebär livshotande skador, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson.

På grund av att så många personer skadats räckte inte ambulansresurserna till. I olyckan i Älvdalen fick man ta hjälp av norska ambulanser för att klara av situationen. Helikoptern kunde inte användas på grund av dåligt väder.

– Där var det fyra svenska ambulanser och två norska som förde patienter till sjukhus. Vi har ett samarbetsavtal som gör att vi kan hjälpas åt vid sådana här situationer, säger Lars Hedelin.

Totalt har elva personer förts till sjukhuset i Mora, vilket innebär ett enormt tryck på akutmottagningen där.

– Belastningen i Mora kan inte vara att leka med nu. Det kan hända att vissa patienter flyttas till andra sjukhus, men det vet vi inte i nuläget, säger polisens presstalesperson.

Enormt mycket skidtrafik i Dalarna

– Det är mycket att göra, men det verkar gå bra med tanke på omständigheterna. Vi tar hand om skadade just nu, säger Theresa Granqvist, presskommunikatör hos region Dalarna på lördagskvällen.

Senare meddelade region Dalarna att fyra personer skadades allvarligt och sju personer fick lättare skador. Två av de skadade är barn.

Tidigare under dagen har det varit en mängd andra mindre olyckor på vägarna i Dalarna också.

Vad är det som gör att det är så många olyckor nu?

– Det är svårt att säga, men vi har enormt mycket skidtrafik just nu. Folk vill komma både hem och fram. I kombination med mörker och dåligt väglag kan det vara svårt ibland, säger Lars Hedelin.

Exakt vad som orsakat olyckorna är inte klart i nuläget. Polisen kommer att utreda händelserna vidare. I nuläget är ingen missstänkt för något brott, men det kan ändras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer