Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Behöver titta på helheten” – trots att personalkritiken främst handlat om schemat så tror Patrik Sundin (S) att det finns annat bakom känslan av trötthet i äldreomsorgen. Foto: Audrey Erath/SVT

Äldreomsorgen i Avesta ska utredas – ”Schemafrågan kommer att tas upp”

Uppdaterad
Publicerad

Personalens schemakritik har inte undgått Avestas politiska styre. Upprörda undersköterskor inom äldreomsorgen har haft möten med både majoritet och opposition. Nu har fullmäktige beslutat att en extern utredning av hela äldreomsorgen ska göras i början av 2024.

– Schemafrågan kommer att tas upp i den, lovar Patrik Sundin (S), vice ordförande i omsorgsnämnden.

I budgeten för 2024 har politikerna avsatt 300 000 kronor till utredningen där en extern firma ska titta på en rad olika variabler för att kunna ge förslag på förbättringsåtgärder.

– Kritiken kring schemat känner vi väl till, men vi får samtidigt till oss att många är nöjda och känner sig engagerade på jobbet. Så vi behöver låta någon extern titta på det här och ge ett utlåtande hur det ligger till, säger Patrik Sundin.

Finns det en risk att schemafrågan bara kommer hanteras utifrån vad statistiken säger kring sjukskrivningar och uppsägningar?

– Det hoppas jag inte, utan jag hoppas att det blir en bred diskussion för underlaget.

Det finns en oro hos undersköterskorna att deras åsikter inte kommer tas till vara i utredningen. Hur ser ni till att det inte blir så?

– Jag utgår från att de som gör sådana här uppdrag är så pass kvalificerade att de vet hur de ska hantera den här frågan på ett bra sätt.

Vid årsskiftet ska den externa utredaren upphandlas och tidshorisonten är att genomlysningen sen ska vara klar lagom till beslut om budget för 2025-2027 i juni.

I klippet: ”Behöver titta på helheten” – S-politikern tror inte att allt blir bättre med ett annat schema.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.