Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Otroligt stressande” – hör undersköterskorna Kristina, Nina och Marie om hur de upplever ”Hälsoschemat”. Foto: Audrey Erath/SVT

Personalens kritik: Slutkörda av Avestas ”Hälsoschema”

Publicerad

I oktober 2021 infördes flera schemaförändringar för anställda i Avestas äldreomsorg. Trots att arbetsgivaren menar att ”Hälsoschema” ska få medarbetarna att orka jobba heltid så hävdar de anställda att det blivit precis tvärt om.

– På sikt kommer jag att byta yrke för jag kommer inte orka med det här, säger Nina Lammi, undersköterska.

Förenklat innebär ”Hälsoschema” att personalen numera jobbar kortare, men fler pass (se faktaruta). Det här innebär sämre återhämtning enligt de anställda.

– Det schema vi hade tidigare gav mer återhämtning, då orkade man komma tillbaka efter att man hade varit ledig. Nu känns det som att jag jobbar mest hela tiden, säger Nina Lammi, undersköterska på Björkhagens äldreboende i Krylbo.

Samlat in namnlista

Hon och två kollegor har nu gjort en enkät där över 400 anställda unisont kryssat i att de är missnöjda med ”Hälsoschemat”. Svaren, med underskrifter, har lämnats över till chefen för omsorgsförvaltningen.

– Vi fick till oss att hälften av de anställda var nöjda och då ville vi bevisa att så inte är fallet, säger Marie Johansson, undersköterska på Framnäs äldreboende i Fors.

Ser ni en risk att anställda som inte är lika missnöjda som ni är, inte vågar uppge det?

– Det är snarare tvärtom, att anställda inte vågar vara kritiska och skriva på namninsamlingen, säger Kristina Sjögren, undersköterska på Skogsgläntans äldreboende i Avesta.

I klippet: ”Otroligt stressande” – så upplever undersköterskorna ”Hälsoschemat”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefen för Avestas förvaltningsomsorg, Carina Johansson, om kritiken mot ”Hälsoschemat”. Foto: Audrey Erath/SVT

”Hälsoschema” i Avesta

Schemaförändringarna är flera och ser olika ut beroende på om man jobbar dag/kväll eller natt:

  • För nattpersonalen har passen, måndag till torsdag, minskat från tio till nio timmar. Det innebär ytterligare ett pass per vecka, från tre till fyra.
  • För de som jobbar dag/kvällspass är den stora skillnaden att man jobbar kortare pass, max åtta timmar. Det innebär dock fler pass och därmed färre hellediga dagar.
  • Resurspass har tillkommit för att de anställda ska komma upp i heltid. Det innebär att ens arbetstid kan förläggas på en annan enhet i kommunen än där man vanligtvis arbetar.
  • Tidigare lade enheterna sina scheman själva och de anställda kunde påverka hur de jobbade i större utsträckning. Numera läggs scheman centralt.
  • Tidigare hade de anställda ett fast schema, nu läggs schemat åtta veckor framåt och börjar gälla två veckor innan. Dock är planen framöver att införa fast schema igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.