”I själen har jag fortfarande ont” – Alicia fick allvarlig skada vid förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Alicia Tysklind skadades allvarligt i underlivet efter att ha förlösts med sugklocka på förlossningen i Falun. Även hennes dotter fick skador vid händelsen och trots att det gått sju år sedan händelsen så lever minnet kvar.

Varje år får runt 60 kvinnor i Dalarna allvarliga skador i underlivet när de föder barn. Även om antalet som drabbas varje år har minskat så kan upplevelsen leda till svårläkta sår, både fysiskt och psykiskt.

– I själen har jag fortfarande ont, säger Alicia Tysklind.

Vården – Val 2022

Efter att ha nekats kejsarsnitt förlöstes Alicia med sugklocka efter 17 timmar då hon var helt utmattad. Hon är kritisk både till hur själva förlossningen gick till och hur hon bemöttes vid efterkontrollen.

– De sa bara ”alla har problem, det är ingen fara”, säger hon.

Hennes dotter fick skador på nacken i samband med förlossningen. Under två år hade hon problem att gå men mår i dagsläget bra.

Ärendet lades ner

Alicia anmälde sina skador både till IVO och Patientskadenämnden men båda lade ner ärendet.  

Patientskadenämnden skriver:

”Efter att ha gått igenom handlingarna i ärendet gör nämnden samma bedömning som Löf (försäkringsbolaget), att de anmälda skadorna inte hade gått att undvika.”

Eftervård kan bli bättre

När det gäller vården efter en svår förlossning finns det en stor förbättringspotential, menar Susanne Hesselmann, medicinskt ansvarig och överläkare vid förlossningen i Falun. Till exempel genom att göra det lättare för kvinnor att söka vård.

– Vi har initierat ett projekt i år som handlar just om att det ska vara lättare sökväg för kvinnor som har besvär av bristningar i det akuta skedet, säger Susanne Hesselman.

I klippet nedan kommenterar Susanne Hesselman användandet av kejsarsnitt och klipp vid användande av sugklocka. 

Bristningar grad 3 och 4

De allvarligaste bristningarna kallas också sfinkterruptur eller sfinkterbristning. Sfinkterbristning grad 3 innebär att ändtarmsmusklerna brister vid förlossningen. Sfinkterbristning grad 4 innebär att både ändtarmsmusklerna och tarmväggen brister.

Från 2016 till och med 2020 fick i genomsnitt 2,7 procent av alla kvinnor som födde vaginalt i Sverige en bristning grad 3 eller 4. För förstföderskor är risken något högre. Under samma period fick i genomsnitt 4,8 procent av alla förstföderskor som födde vaginalt en svår bristning.

Källa: Eva Uustal, överläkare Universitetssjukhuset i Linköping, bäckenbottenutbildning.se, Medicinska födelseregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet