Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så jobbar barnmorskorna i Dalarna för att förebygga svåra bristningar vid förlossning – Rebecca Boltenstern berättar mer Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Här övar barnmorskor i Dalarna för att förebygga svåra förlossningsbristningar

Uppdaterad
Publicerad

För sju år sedan startade det så kallade bäckenbottenteamet inom Region Dalarna som arbetar för att förebygga svåra bristningar i samband med förlossningar.

– Arbetet är viktigt för att kvinnan inte ska bli skadad och få bestående men, säger Rebecca Boltenstern på förlossningen i Falun.

Rebecca handleder barnmorskestudenter men utbildar också kollegor. Hon avslutade sin utbildning för nio år sedan och sedan dess har det hänt mycket när det gäller hur man förlöser kvinnor.

– När jag var student skulle först huvudet komma och vid nästa värk skulle hela barnet komma. Nu är det istället ett framfödande i två steg.

Genom ett sådant framfödande låter man barnets huvud långsamt glida ut, vid nästa värk axlarna och sedan kroppen samtidigt som barnmorska skyddar området mellan slidans och ändtarmens öppningar.

Vill få ner siffrorna ännu mer

I snitt drabbas 60 kvinnor om året av allvarliga förlossningsbristningar i Region Dalarna. I siffror från Socialstyrelsen syns en minskning i hela landet och Dalarna följer rikstrenden.

– Det betyder att vi gör någonting bra och framöver hoppas jag att vi ska få ner siffrorna ännu mer, säger Rebecca Boltenstern.

I klippet: Följ med till förlossningen där barnmorskorna övar för att minska förlossningsskador.

Fakta

Bristningar grad 3 och 4

De allvarligaste bristningarna kallas också sfinkterruptur eller sfinkterbristning. Sfinkterbristning grad 3 innebär att ändtarmsmusklerna brister vid förlossningen. Sfinkterbristning grad 4 innebär att både ändtarmsmusklerna och tarmväggen brister.

Från 2016 till och med 2020 fick i genomsnitt 2,7 procent av alla kvinnor som födde vaginalt i Sverige en bristning grad 3 eller 4. För förstföderskor är risken något högre. Under samma period fick i genomsnitt 4,8 procent av alla förstföderskor som födde vaginalt en svår bristning.

Källa: Eva Uustal, överläkare Universitetssjukhuset i Linköping, bäckenbottenutbildning.se, Medicinska födelseregistret

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.