Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

20 ambulanser larmades till bussolyckan i Sveg

Totalt 20 ambulanser och tre ambulanshelikoptrar från fyra län deltog i räddningsarbetet vid den svåra bussolyckan utanför Sveg där tre barn omkom. Enligt Daniel Storey, gruppchef på SOS Alarm i Östersund, var samarbetet med SOS-centralen i Falun omfattande och resurser från både Dalarna och Gävleborg kallades in.
– Arbetet här på SOS-centralen i Östersund var extremt intensivt, säger Storey till SVT Nyheter

Tidigt på morgonen söndagen den 2 april var en buss med högstadieelever på väg från Skene i Västergötland till skidorten Klövsjö i Jämtland. Ombord på bussen fanns 59 personer, 52 elever, sex medföljande vuxna och chauffören. Någonstans på E 45:an mellan Tandsjöborg och Sveg körde bussen av vägen och välte. Katastrofen var ett faktum.

LÄS MER: Svår bussolycka utanför Sveg – detta har hänt

Två mil söder om Sveg

Precis kl 07.00 får 112 det första larmsamtalet. Larmoperatören tar reda på vad som hänt, hur många som är skadade och med hjälp av teknik så positionerar man larmsamtalet till E 45:an i höjd med Siksjön cirka två mil söder om Sveg i Härjedalen. Kl 07.02 drar SOS Alarm förlarm hos Räddningstjänsten i Sveg.

Nattpersonalen stannade kvar

På SOS Alarm i Östersund var det dags för skitfbyte, men nattpersonalen stannade kvar och extra personal kallades in. Det blev tre operatörer som helt kom att ägna sig åt olyckan utanför Sveg.

Alla tillgängliga resurser larmades

När Räddningstjänsten i Sveg hade larmats fortsatte man med ambulanser från Sveg, Hede, Funäsdalen, Los, Ljusdal, Mora och Särna. Samtidigt larmades ambulanshelikoptrar från Östersund, Mora och Uppsala och Räddningstjänsterna i Ytterhogdal, Los, Färila och även räddningsvärnet i Tandsjöborg. Men det räckte inte.

LÄS MER: Räddningstjänst möttes av en ”krigszon”

Polisen Erik Sidenvall. Foto: Nisse Schmidt/TT

Fler ambulanser behövdes

Ytterligare ambulanser larmades då från Mora, Edsbyn, Bollnäs och Hudiksvall. I Östersund hyrde man in en helikopter som flög en sjukvårdsgrupp med läkare ner till olycksplatsen. Två lättambulanser (minibussar som kan ta flera lätt skadade) larmades också.

Den första ambulansen var på plats kl 07.19, alltså 19 minuter efter det första samtalet till 112. Totalt fick SOS ta emot fem larmsamtal om olyckan.

Resurser från fyra län

Det var räddningsenheter från fyra län som deltog i arbetet på olycksplatsen; Jämtlands län, Gävleborg, Dalarna och Uppsala län. Totalt var det 20 ambulanser, tre ambulanshelikoptrar, två lättambulanser, fyra räddningstjänster, ett brandvärn och ett stort antal poliser som fanns på plats på E45:an vid Siksjön.

LÄS MER: Brandchef har varnat för E45:an

Kriscentrum i Sveg

Tre barn omkom vid olyckan och många skadades. De 23 svårast skadade fördes till något av akutsjukhusen i Östersund, Hudiksvall, Uppsala, Mora eller Falun. Övriga fördes antingen till Hälsocentralen i Sveg eller direkt till Församlingshemmet i Sveg där det upprättades ett kriscentrum.

LÄS MER: Minnesstund för offren i bussolyckan

Foto: TT

Långt till akutsjukhusen

Olycksplatsen ligger cirka två mil söder om Sveg. Närmaste akutsjukhus finns i Mora cirka 12 mil från platsen, till Östersunds sjukhus är det 20 mil. I Sveg finns en Hälsocentral där man kallade in all tillgänglig personal den här morgonen.

I ett tidigt skede larmades också flera av sjöräddningens helikoptrar, men de fick motbud när de var i luften då man insåg att de resurser som fanns närmare räckte.

”Arbetet fungerade bra”

Daniel Storey på SOS Alarm i Östersund säger att han är nöjd med hur arbetet fungerade den här morgonen.

– Nu pågår det ju utredningar på flera håll men vår initiala bedömning är att arbetet hos oss och vårt samarbete med räddningsresurserna fungerade bra, säger han.

Foto: Sjöfartsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet