Marcus Josefsson har bistått ett 30-tal drabbade. Foto: TT/Rosengrens Advokatbyrå

Målsägandebiträdet om bussolyckan i Sveg: ”Såren är stora och vidöppna”

Uppdaterad
Publicerad

Tre barn omkom. Och 36 personer skadades i den svåra bussolyckan i Sveg för drygt två år sedan. När rättegången nu inleds i hovrätten är känslorna ännu starka hos de som drabbats.
– Såren är stora och vidöppna. Det här är inget som försvinner, säger målsägandebiträdet Marcus Josefsson.

Det var i april för två år sedan som bussen högstadieelver från Skene körde av vägen i Härjedalen. Busschauffören åtalades för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Men chauffören friades i tingsrätten. Åklagaren överklagade domen och nu väntar en förhandling i hovrätten.

Marcus Josefsson företräder ett 30-tal målsägande. Och han beskriver hur deras inställning skiljer sig åt. Från att mest vill lämna det bakom sig till att vara väldigt involverad.

– Det är helt enkelt olika sätt att bearbeta en traumatisk händelse. Vi människor är så olika.

Ärr för alltid

Men för många av hans klienter är händelsen fortfarande väldigt känslig.

– Det här är inget som försvinner. Många kommer få dras med skador resten av livet. De som har förlorat barn kommer att ha ett ärr för alltid.

När förhandlingen hölls i Tingsrätten var det fullt med folk på plats. För att få plats med alla ordnade tingsrätten med en sidosal för att fler skulle kunna följa målet.

Marcus Josefsson tror dock att intresset för att vara på plats kommer vara mindre när målet nu tas upp i hovrätten och det är bandade förhör som ska spelas upp.

– Min känsla är att flera av dem efter tingsrättens lagt det bakom sig. Men de är naturligtvis lika intresserade av utfallet.


Nedan kan du se ett klipp ur dokumentären ”Sorgen mitt i bygden” där drabbade berättar om bussolyckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet