Stina Almqvist var med på olycksbussen. Foto: Sorgen mitt i bygden/SVT

Stina vaknade av skriken när bussen välte

Uppdaterad
Publicerad

Stina Almqvist var en av eleverna på bussen som välte i Härjedalen för två år sedan. Hon överlevde själv men tre skolkamrater dog och många skadades. Nu skildras olyckan och tiden efter den i dokumentärserien Sorgen mitt i bygden på SVT.

Det var i början av april 2017. I bussen som lämnade Skene satt ett 50-tal högstadieelever på väg till fjällen på skidresa. En av dem var Stina Almqvist.

– Alla var ju glada. Vi skulle vara lediga en vecka från skolan och bara ha kul, säger hon i dokumentären.

Bussolyckan i Härjedalen

”Ser att allt lutar”

Men förväntningarna slutade i en katastrof. Söder om Sveg i Härjedalen körde bussen av vägen.

– Jag vaknar av att alla skriker. Och så ser jag att allt lutar, säger Stina Almqvist i dokumentären.

Tre ungdomar omkom

Tre av ungdomarna i bussen omkom och flera skadades. Olyckan skakade en hel bygd. I dokumentärserien Sorgen mitt i bygden på SVT skildras nu tiden efter olyckan. Där berättar drabbade ungdomar och familjer om sorgen och hur de gått vidare.

Basketen hjälpte Stina

För Stina Almqvist har idrotten varit viktig. I dokumentären beskriver hon hur basketen hjälpt henne i sorgearbetet.

– När jag är på basketplanen så tänker jag inte på något annat. Då är det bara basket. Då tar man en paus från alla tankar på olyckan för en stund, säger hon.

Rättegång inleds

Dokumentärserien visas på SVT i samband med att rättegången på onsdag inleds mot chauffören som körde bussen vid olyckan. Han har åtalades för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Chauffören nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet