Åklagare Michael Bäckström menar att man borde ställa högre krav på busschuafförens egenansvar för att se till att han inte skulle bli trött. Foto: TT/SVT

Åklagaren: ”Ställ högre krav på busschauffören”

Uppdaterad
Publicerad

I dag drog rättegången efter den svåra bussolyckan i Sveg igång i hovrätten. Åklagare Mikael Bäckström menar att tingsrätten borde ha ställt högre krav på busschaufförens egenansvar, och hoppas nu att hovrätten gör en annan bedömning.
– Han hade varken druckit eller ätit under en så lång resa. Utifrån att man är yrkesförare med stort ansvar borde man ha en stor beredskap, säger han.

Målsägandebiträdet Marcus Josefsson företräder 30 anhöriga. Det var en känslosam dag för många närstående till offren.

– För många är det som ett vidöppet sår fortfarande. Nu när det drar igång igen så är det så klart att det river upp sår. Men för en del kanske det kan vara ett sätt att lägga det sig bakom sig att vara närvarande, förklarar han.

Försvaret å sin sida hoppas få en annan prövning i hovrätten. Försvarsadvokat Ulrik Smedberg säger till SVT Nyheter Väst att busschauffören också mår dåligt, men att det inte är lika känslosamt denna gång.

– Han tycker att han borde ha blivit friad i tingsrätten av andra skäl. Vi hoppas kunna få en annan prövning i hovrätten – att man konstaterar att det inte går att utreda vad den här olyckan egentligen berodde på, säger han.

Hade varken druckit eller ätit

Det har gått två och ett halv år sedan bussolyckan i Sveg där tre ungdomar omkom och 38 skadades. I bussen färdades högstadieelver från Skene i Västra götaland, som skulle på skidresa i norra Sverige.

Men de kom aldrig längre än strax söder om Sveg. Vid sjutiden på morgonen den andra april 2017 körde busschauffören av någon anledning av vägen. Då hade busschauffören kört i åtta timmar. Han hade varken druckit eller ätit under bussfärden.

Friades i tingsrätten

Busschauffören åtalades för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafk. Och i april i år friades han på samtliga punkter. Borås tingsrätt slog i våras fast att chauffören hade tappat kontrollen över bussen, och att det berodde på att hans koncentration var nedsatt av trötthet eller sömninghet. Men samtidigt gjorde tingsrätten bedömningen att det inte gick att bevisa att busschauffören borde ha förstått att han var för trött för att framföra bussen på ett trafiksäkert sätt. Därför kan chauffören inte anses ha agerat ”straffbart oaktsamt”, menade tingsrätten.

Domen överklagades och i dag startade den första av fyra rättegångsdagar i hovrätten i Göteborg. Och det är busschaufförens skuld som ska prövas på nytt.

– Jag menar att man måste kunna ställa högre krav på chauffören, utifrån att han är yrkesförare med stort ansvar borde man ha en stor beredskap. Han hade varken druckit eller ätit under en så lång resa, säger Mikael Bäckström.

Han menar att det var busschaufförens eget ansvar att se till att han inte skulle bli trött.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet