Foto: TT

Bussolyckan i Sveg prövas nu av hovrätten i Göteborg

Publicerad

Kommande vecka håller hovrätten för västra Sverige förhandlingar i målet mot den bussförare som är åtalad för att ha orsakat olyckan utanför Sveg där tre ungdomar omkom. Bussföraren friades av tingsrätten.
– Vi från åklagarsidan gör en annan bedömning än tingsrätten. Därför har vi överklagat för att få hovrättens prövning, säger kammaråklagare Mikael Bäckström.

Någon ny bevisning blir det inte när förhandlingarna inleds i hovrätten i Göteborg.

– De argument vi kommer att framföra är de samma som i tingsrätten, säger kammaråklagare Mikael Bäckström.

Det var tidigt på morgonen den 2 april 2017 som en buss med högstadieelver från Skene i Västergötland körde av E 45:an två mil söder om Sveg. Tre ungdomar omkom vid olyckan och över 20 fick så svåra skador att de behövde sjukhusvård.

Bussföraren åtalades

Utredningen om olyckan drog ut på tiden och först på försommaren året därpå beslöt åklagaren att väcka åtal mot bussföraren. Han åtalades misstänkt för vållande till annans död, vållande till kroppskada och vårdslöshet i trafik.

Friades av tingsrätten

Sedan dröjde det ytterligare drygt nio månader, till mars 2019, innan rättegången inleddes i Borås tingsrätt. Anledningen till att rättegången hölls där var att både bussföraren och ungdomarna bor i den trakten. I april meddelade tingsrätten sin dom; bussföraren frikändes.

Påfrestning för chauffören

Ulrik Smedberg är advokat åt busschauffören. Och han berättar att chauffören tycker det är väldigt jobbigt att målet nu tas upp igen.

– Hela det här ärendet är naturligtvis en väldig påfrestning för honom. Och han hade gärna sluppit prövningen i hovrätten. Men i och med att åklagaren överklagade så har han inget val.

Hovrätten för västra Sverige har avsatt fyra dagar för målet; måndag, tisdag, torsdag och fredag.

Nedan kan du se ett klipp ur dokumentären ”Sorgen mitt i bygden” där drabbade berättar om bussolyckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet