Tre ungdomar dog i bussolyckan vid Sveg i Härjedalen april 2017. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åklagare överklagar dom efter bussolycka utanför Sveg

Uppdaterad
Publicerad
Tre högstadieelever från Marks kommun omkom för två år sedan då deras buss körde av vägen utanför Sveg. Chauffören frikändes i tingsrätten från brottsmisstankar. Nu överklagar åklagaren domen.

Onsdagen den 17 april meddelade Borås tingsrätt frikännande dom i ett mål där en busschaufför stod åtalad för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada efter en bussolycka i Sveg i april 2017. Domen har nu överklagats av åklagare, det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Av mitt överklagande framgår att jag anser att tingsrätten på ett riktigt sätt värderat bevisningen i fråga om orsaken till olyckan. Dock är jag av uppfattningen att tingsrättens bedömning i frågan om förarens oaktsamhet är felaktig i ljuset av tidigare domstolspraxis om oaktsamhetsbrott i trafiken, säger chefsåklagare Stefan Ekeroth i pressmeddelandet.

Bussolyckan skedde utanför Sveg

Bussen var för mer än två år sedan på väg till fjällen på en skidresa när den körde av vägen söder om Sveg. Tre ungdomar omkom och 38 skadades. När olyckan inträffade klockan sju på morgonen hade chauffören arbetat i ungefär åtta timmar sedan avresan kvällen före, men varken ätit eller druckit under tiden.

Chauffören åtalades för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Mannen har hela tiden själv förnekat brott. Den 17 april frikände tingsrätten honom från samtliga åtalspunkter.

– Jag beklagar allting även om det inte var mitt fel. Jag beklagar det som hänt, det gör jag verkligen. Dagen när olyckan hände var den jobbigaste i mitt liv, sade busschauffören till SVT Nyheter Väst i samband med domen.

Föraren tappade kontrollen över bussen

Tingsrätten slog fast att trafikolyckan orsakades av att föraren tappade kontrollen över bussen. Det berodde enligt tingsrätten på att hans koncentration varit ”nedsatt till följd av trötthet eller sömnighet”. Tingsrätten menar dock att det inte är bevisat att föraren borde ha förstått att han var för trött för att framföra bussen på ett trafiksäkert sätt. Chauffören kunde därför ”inte anses ha agerat straffbart oaktsamt”, enligt tingsrättens resonemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet