• Viktigt meddelande:

    Kraftig brand i stora flishögar i hamnen i Norrköping. Kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation vid obehag. Läs mer

58 passagerare åkte med olycksbussen. Foto: TT

Tre ungdomar dog i kraschen – busschauffören frias

Uppdaterad
Publicerad

Tre högstadieelever från Marks kommun omkom då bussen körde av vägen. Chauffören frikänns från vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Det har nu gått över två år sedan olyckan. Bussen var på väg till fjällen på en skidresa när den körde av vägen söder om Sveg. Tre ungdomar omkom och 38 skadades. När olyckan inträffade klockan sju på morgonen hade chauffören arbetat i ungefär åtta timmar sedan avresan kvällen före, men varken ätit eller druckit under tiden.

Chauffören åtalades för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Mannen har hela tiden själv förnekat brott. Nu frias han från samtliga åtalspunkter.

Föraren tappade kontrollen över bussen

Tingsrätten slår fast att trafikolyckan har orsakats av att föraren tappat kontrollen över bussen. Det har enligt tingsrätten berott på att hans koncentration varit ”nedsatt till följd av trötthet eller sömnighet”. Tingsrätten menar dock att det inte är bevisat att föraren borde ha förstått att han var för trött för att framföra bussen på ett trafiksäkert sätt. Chauffören kan därför ”inte anses ha agerat straffbart oaktsamt”, enligt tingsrättens resonemang.

Chauffören anklagades för att ha varit farligt trött

Frågan under rättegången var om det gick att döma den tilltalade busschauffören för oaktsamhet utifrån en generell trötthetsskala, när ingen sett att han var trött. Det menade i alla fall kammaråklagare Mikael Bäckström var möjligt. Det var just frågan om oaktsamhet och busschaufförens egenansvar som stod i fokus i åklagarsidans bevisning.

– Jag menar att han borde tagit med kaffe, vatten och borde ha tagit ytterligare raster, sa målsägandebiträde Marcus Josefsson under tidigare förhandlingar i tingsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet