Foto: TT/Privat

Allt fler bönder väljer att slopa plogen – väljer istället mindre skadliga metoder

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler bönder bryr sig om hälsan på jorden de brukar, det visar preliminära resultat från en ny studie vid Lunds universitet.

– Vi har sett att bönderna tycker dessa frågor är jätteviktiga, säger ansvarig forskare Katarina Hedlund.

För tio år sedan skickade forskarna ut enkäter till bönder i Halland och Skåne. Man frågade om böndernas inställning till jordhälsa och om man plöjer sin mark, en omdebatterad metod som skadar jorden och på sikt minskar jordhälsan.

Enkätstudien följdes upp i vintras, tio år senare, och visade på att 20 procent fler av bönderna väljer idag att inte plöja sina marker.

Regenerativt Jordbruk

– Man väljer att till exempel harva marken, något som visat sig vara mindre skadligt och på så vis inte minskar jordhälsan, säger Katarina Hedlund, forskaren bakom studien på Lunds universitet.

Idag väljer majoriteten, 70-80 procent av bönderna som deltog i studien, att skippa plogen och väljer istället andra metoder av markbearbetning.

I klippet ovan berättar forskaren Katarina varför hon tror att fler väljer plöjningsfritt.

LRF: ”Alla måste se till sina unika förutsättningar”

På Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är man medveten om fördelarna med att slopa plogen. Men förklarar att inte alla har möjlighet att välja bort den metoden.

– Det är lantbrukarnas egna fria val, alla måste se till sina unika förutsättningar, säger Pirjo Gustafsson på LRF i Dalarna. '

Hon berättar att det finns bönder i Dalarna som inte plöjer eller endast plöjer enstaka gånger, men att förutsättningarna i Dalarna ser annorlunda ut än i södra Sverige.

– Vi måste bekämpa mer här och plöjningen är en sorts ogräsbekämpning också, säger Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regenerativt Jordbruk

Mer i ämnet