”På de största ytan vill vi att de ska beta bara en dag, absolut max tre dagar” – hört Kristina Forsberg berätta hur de använder djuren för att markerna ska må så bra som möjligt. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Kristina i Grangärde använder betesdjur istället för maskiner

Uppdaterad
Publicerad

På gården i Norrbo, utanför Grangärde i Ludvika kommun, har Kristina Forsberg och familjen ett 50-tal betesdjur. Varje dag flyttas korna för att de ska beta av gräset och samtidigt gödsla och trampa ner näringen i jorden. Metoden ska gynna mikrolivet i marken och bygga frisk matjord att odla på.

Familjen är regenerativa bönder, vars mål är att utesluta konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och inte använda maskiner för att bruka jorden.

Istället används betesdjur, växtföljd och naturlig gödsel för att gynna mikrolivet och låta maskar och organismerna i jorden göra sitt jobb på naturlig väg.

– Jag är en art på den här marken likväl som insekter och kor, jag vill vara en art som främjar liv, säger Kristina Forsberg.

I klippet ovan ser ni hur Kristina flyttar djuren och förklara hur familjen använder djuren för att gynna markerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.