Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få snabb koll på metoden – forskaren och jordbrukarna förklarar. Foto: TT

Bönder som bygger matjord – det här är regenerativt jordbruk

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget finns inga certifieringar eller regler som styr hur en regenerativ bonde ska arbeta, det handlar mer om ett tankesätt eller en livsfilosofi där man arbetar tillsammans med naturen – inte emot den.

Att utesluta konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel, och inte använda maskiner för att bruka jorden. Det är några av metoderna som används i det regenerativa jordbruket. Bönderna försöker istället kopiera naturens egna processer och med betesdjur, naturlig gödsel och växtföljder bygger de frisk matjord att odla på.

– Om alla lantbrukare kunde göra en eller två av dessa regenerativa metoder för att förbättra markhälsan, så kunde jordhälsan bli bättre, säger Katarina Hedlund, forskare i jordhälsa på Lunds universitet.

I klippet ovan beskriver forskare och flera bönder hur de arbetar för att jorden ska må bra.

• Minimerar eller utesluter alla typer av markbearbetning som stör jordens egna processer – till exempel plöjning och motordrivna fordon

• Skyddar jorden genom att hålla den täckt med växtlighet året om

• Utesluter konstgjordgödsel och bekämpningsmedel

• Har betande djur på marken som tillför naturligt gödsel vilket sätter fart på mikrolivet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regenerativt Jordbruk

Mer i ämnet