Allt fler ansöker om skuldsanering. Foto: TT

Allt fler vill ha skuldsanering i Dalarna

Sedan nya regler införts i höstas ökar nu ansökningarna om skuldsaneringar i Dalarna.

De svårt skuldsatta som ansökte om skuldsanering det första halvåret 2017 var 335 personer – en  ökning med hela 166 procent jämfört med samma tid förra året. Det framgår av statistik från kronofogden som företaget Visma sammanställt.

Lagändring

Anledningen tros vara en lagändring som infördes i november i fjol. Det har bland annat blivit lättare att ansöka om skuldsanering, färre uppgifter krävs och man kan söka via webben. Själva betalningsprocessen har också  förenklats. Den skuldsatte betalar in en totalsumma till kronofogden varje månad, som myndigheten sedan fördelar mellan de som ska ha betalt.

Dalarna trea

Den största ökningen av ansökningar har skett i Kronobergs län där den ligger på 232 procent. MGotland har minst antal ökningar med sina 36 procent. Dalarna ligger på en tredjeplats i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer