Älvdalens kommun vill köpa byggnaden i Särna, som bland annat innehåller vårdcentralen, för ungefär 60 miljoner kronor plus kostnad för renovering – men köp av den storleken kan inte bara fattas i kommunstyrelsen menar förvaltningsrätten. Foto: Sofie Lind/SVT

Älvdalens kommuns mångmiljonaffär i Särna och flytt av äldre måste tas om – rätten river upp beslutet

Publicerad

Älvdalens kommuns planer på att köpa en fastighet i Särna, och även flytta dementa från Idre dit, stoppas. Förvaltningsrätten menar att kommunen borde ha tagit beslut om förvärvet i fullmäktige.

– Vi har haft interna diskussioner om hur vi skulle göra och vi valde fel, säger Peter Egardt (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Det var kommunstyrelsen som tidigare i år fattade beslutet om att köpa en fastighet i Särna som idag innefattar både vårdcentral, äldreboende och simhall.

Anhöriga överklagade

Köpet skulle innebära att de demenssjuka som idag bor i Idre ska flytta till äldreboendet i Särna, men inte exakt när – något som kommunen argumenterat för utifrån patientsäkerheten.

Men det fick anhöriga att reagera. Tillsammans med andra lokalbor överklagade de kommunens beslut om att köpa och renovera fastigheten i Särna för totalt ungefär 100 miljoner kronor till förvaltningsrätten i Falun. Ett förvärv som de överklagande menar är alldeles för dyrt för att ta beslut om i kommunstyrelsen.

– Vi gjorde en felbedömning och får ta ansvar för den. Det är bra att folk är vakna och överklagar beslut som vi fattar. Vi borde ha lyft det till fullmäktige, säger Peter Egardt (S).

Domen i förvaltningsrätten, som P4 Dalarna var först att berätta om, gör nu att beslutet måste rivas upp och tas upp i fullmäktige framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.