Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer försöka vända på alla stenar” – Jessica och Mimmi är två av de anhöriga som kämpar för att Älvdalens kommun ska ändra beslutet om att flytta de dementa från Idre. Foto: Sofie Lind/SVT

Anhöriga vill överklaga flytten av de demenssjuka i Idre

Publicerad

De som bor på demensboendet Solängsgården i Idre kommer behöva flytta. Det står klart efter att Älvdalens kommun beslutat att köpa en fastighet i Särna som bland annat inrymmer vårdcentral och ett annat äldreboende.

– En enorm besvikelse att kommunen återigen tar upp det här – och nu ska lägga ner boendet och flytta dem, säger Mimmi Knutsen Åslund, vars morfar bor på det särskilda boendet för demenssjuka i Idre.

Förra sommaren fanns det stor oro bland anhöriga när de sjuka på det särskilda boendet Solängsgården i Idre plötsligt skulle flyttas till Särna över sommaren. Men med hjälp av personalen, som själva flyttade runt sina semesterscheman, kunde de boende få vara kvar i Idre.

Nu står det klart att det blir en permanent flytt efter beslut av kommunen.

Åtta platser flyttas

Skälet till flytten menar kommunen har att göra med patientsäkerheten. Men det finns ingen tidsplan eller satt datum för flytt av de åtta platserna i nuläget.

– Flytten är inget som är planerat till sommaren, det är ingen panik. Det är sköra människor, så vi måste vara försiktiga, säger kommunalrådet Peter Egardt (C).

Kommunalrådet har också full förståelse för anhörigas oro.

– Med flytten så blir det såklart längre för de som bor i Storsätern och Flötningen, som då skulle få 6-7 mil för att hälsa på sina anhöriga, säger Peter Egardt.

Äldreboendet i Särna ligger i samma byggnad som simhallen och även vårdcentralen, vilken en privat fastighetsägare äger. Nu ska förhandlingar påbörjas då kommunen vill köpa fastigheten. Prislappen väntas landa på 60 miljoner kronor plus ytterligare renoveringar på 12-40 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.