Foto: Björn Rehnström

Älvdalskan nu en fråga för riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

En delegation från Älvdalen har nu besökt riksdagens konstitutionsutskott för att kräva att älvdalskan nu ska erkännas som ett språk.

Framåt sommaren ska de fyra motioner som finns om att erkänna älvdalskan som ett eget språk debatteras i riksdagen. Som stöd för dessa motioner har över 3.000 namnunderskrifter samlats in. Dessa namnunderskrifter lämnades tidigare i veckan över till riksdagens konstitutionsutskott.

Språkförsvaret och föreningen för älvdalskans bevarande, Ulum Dalska, fick under ungefär en timme träffa konstitutionsutskottets ledamöter och lämna över namninsamligen med 3.310 underskrifter.

Texten fortsätter under bilden.

Per-Åke Lindblom från Språkförsvaret överlämnar namninsamlingen till Konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén. Foto: Björn Rehnström

I somras erkändes älvdalskan som språk av en internationell organisation som drivs av språkvetare.

– Enteli! Ljuotruoli! Jag är personligen jätteglad. Det är första gången som älvdalskan får ett stöd utanför kommunen, sa Henrik Rosenkvist, docent i Nordiska språk vid Göteborgs universitet till SVT Nyheter Dalarna då.

Erkännandet från den internationella organisationen var också något som ledamöterna i konstitutionsutskottet fick information om under mötet i veckan. Något som älvdalingarna nu hoppas kan få betydelse när riksdagen tar ställning till motionen.

Älvdalska – Svenska

tivlingg  -  tumme

tembel  -  lamm

brinde  -  älg

delta  -  gupp

seldkall  -  sälg

töner  -  tår

okkelkaul  -  ankel

myörmer  -  höfter

mysklun  -  hemlighetsfull

ålåell  -  ödla

kwegel  -  kotte

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älvdalska

Mer i ämnet