Nu testas Rättviksmodellen i Hedemora – egen ambulans på plats under dagtid

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen backade en av regionens ambulanser från Avesta in i räddningstjänstens garage i Hedemora. Därifrån ska den utgå dagtid på vardagar för att utryckningstiden i närområdet ska kunna minska.

– Hedemoras befolkning får lite närmare till ambulans, säger Anna Maria Wallin, verksamhetschef vid ambulansen Avesta.

En av Avestas tre dagambulanser får nu börja och sluta sina vardagspass med färden till och från Hedemora. På samma sätt som den så kallade Rättvikambulansen som helger och kvällar vanligtvis är stationerad i Leksand eller Falun.

Ambulansen i Dalarna

Kommer även till Djurås

Efter beslut förra sommaren ska modellen även införas i Djurås .

– Så fort vi har löst lokalfrågan, säger regionrådet Sofia Jarl som inför framtida nyinvesteringar vill testa arbetssättet och sedan utvärdera.

– Nu flyttar man en ambulans från Avesta till Hedemora och det är klart att beredskapen i länet inte blir bättre av det. Framförallt saknas det ambulansresurser på kvällar och helger, säger oppositionsrådet Elin Norén (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansen i Dalarna

Mer i ämnet