Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionen har beslutat att flytta två ambulanser till Hedemora och Djurås dagtid, ett beslut som resulterat i en konflikt med de anställda. Foto: SVT

Facklig kritik mot dagambulanserna i Dalarna: “Det är bara en papperslösning”

Publicerad

Region Dalarna har beslutat att flytta två ambulanser till Hedemora och Djurås dagtid. Tanken är att det ska resultera i kortare väntetider för patienterna. Men Vårdförbundets förtroendevalde kritiserar beslutet. 

– Det är bara en papperslösning, säger Leif Jakobs, skyddsombud och Vårdförbundets förtroendevalda på ambulansen i Leksand. 

Han hävdar att det är resursslöseri och att dagambulanserna inte kommer att göra det bättre för patienterna i Hedemora och Djurås. Han menar att väntetiderna inte kommer att minska och att personalens arbetsmiljö blir sämre.

Konflikt med regionen

– Det är helt fel. Det finns hur tydlig statistik som helst som visar att vi kommer tjäna tid, säger Ulf Berg (M) regionstyrelsens ordförande.

Leif Jakobs efterlyser istället en rejäl satsning på bedömningsbilar som finns tillgängliga dygnet runt i Rättvik, Hedemora och Djurås.  

– Tre bedömningsbilar vore det mest kostnadseffektiva. Det skulle vara en bättre lösning både för patienterna och för personalen hävdar Jakobs.

”Vi har valt en annan väg”

Men Ulf Berg håller inte med.

–  Vi har valt en annan väg. Det som är viktigt för oss är att se till att Dalfolket får vård så fort som möjligt, säger Berg.

Han förklarar att Regionen istället satsar på att bygga ut mobila team, förstärka SOS så att de kan dirigera ambulanserna bättre i kombination med att införa dagambulanser i Hedemora och Djurås.

I klippet hör du Leif Jakobs förklara varför han tycker det är dumt att flytta på ambulanserna och varför det skulle vara bättre med bedömningsbilar, samt Ulf Bergs förklaring till varför han tycker att dagambulanserna är en bättre lösning.

Ambulanssjukvården i Dalarna består idag av en länsklinik med elva ambulansstationer, från Avesta i söder till Särna i norr. Fördelat på dessa stationer är 23 ambulanser i tjänst dagtid och 18 ambulanser under jourtid. 

Enligt det nya beslutet ska en av Avestas ambulanser flytta till Hedemora dagtid, och en av Leksands ambulanser ska finnas i Djurås dagtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer