Foto: Sofie Lind

Planer på gemensamt blåljushus i Sälen föll när polisen plötsligt drog sig ur

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2017 har Region Dalarna utrett möjligheten att bygga en ny, gemensam fastighet för polis och ambulans i Sälen. Men planerna fick plötsligt nobben i våras.

Redan i början av 2020 hade kommunen samtal med de i Sälen som kan komma att bo allra närmast den planerade byggnaden. Samtidigt hade Region Dalarna diskussioner med polisen om att fortsatt bygga en gemensam byggnad.

Men i våras skrotades planerna helt – polisen drog sig ur. Region Dalarna fick återigen tänka om med bygget av en ny ambulansstation.

Polishuset i Sälen

– De ville vara närmare centrum, men det vill inte vi då vi har utryckningar, säger Hans Sandgren, avdelningschef vid ambulansen i Malung-Sälen.

Han menar att det är olämpligt då centrum består delvis av en skola och två mataffärer där många människor rör sig.

Köpt mark nära fjällvägen

Istället har Region Dalarna köpt mark på andra sidan älven, en bit från centrum. Drygt 6 000 kvadratmeter för en miljon kronor och som ligger nära fjällvägen, vilket gör att ambulansstationen kommer kunna komma iväg snabbt ut på utryckningar.

Byggstart är planerat till våren och en ny ambulansstation väntas stå klar till år 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polishuset i Sälen

Mer i ämnet