En av dem som är emot, är Hans Larsson som får delar av polishuset ända in på sin husknut. Foto: Sofie Lind

Planer på polishus i Sälen upprör – vill överklaga till domstol

Uppdaterad
Publicerad

Flera boende i Sälen har reagerat starkt på var det planerade polishuset ska byggas. Gemensamt har de nu anlitat en jurist för att driva deras ärende.

Det är vid återvinningsstationen i centrala Sälen som det nya polishuset är tänkt att resas. Men alla är inte med på det. En av dem som är emot, är Hans Larsson, som får delar av polishuset ända in på sin husknut.

– Jag hade hellre sett att de byggde till exempel pensionärsbostäder på platsen, säger han.

Polishuset i Sälen

Ärendet har varit ute på granskning och flera boende har reagerat på placeringen. Kommunstyrelsen har haft upp detaljplanen, som senare ska beslutas om i fullmäktige. När eventuellt beslut tagits i fullmäktige, så kan ärendet överklagas till mark- och miljödomstolen, och det är dit som Hans och flera av grannarna planerar att ta ärendet.

– Jag tror inte folk i Sälen förstår hur stort de här husen på 3 000 kvadratmeter kommer bli, säger Hans Larsson.

Därför vill polisen vara i centrum

I en kommentar till SVT Dalarna säger polisen att man vill bygga i centrum för att vara nära besökarna och att ett centrumnära läge även har en förebyggande effekt för att stävja eventuell kriminalitet.

Kommunen uppger att den andra tomten som föreslagits för bygget inte går att bygga på då de befarar en översvämningsrisk.

Ärendet ska tas upp i fullmäktige – först då antas detaljplanen och kan överklagas till mark- och miljödomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polishuset i Sälen

Mer i ämnet