Arkivbild. Foto: TT

Ambulans på väg mot förlossningen hindrad av fordon

Uppdaterad
Publicerad

En ambulans på väg mot förlossningen i Falun hindrades på söndagsmorgonen av en bil i Borlänge.
– Vi har stoppat bilen nu, vi får se vad anledningen var till detta, säger vakthavande befäl hos polisen Jens auf der Heide.

Polisen fick in ett samtal klockan 07.17 från ambulansen, som var på väg mot förlossningen i Falun när den av någon anledning blev hindrad av en framförvarande bil som bytte fil när ambulansen försökte köra förbi.

– Ambulanspersonalen ringer någonstans i höjd med Idkerberget, då hade detta pågått ett tag redan, vi får stopp på bilen vid södra infarten till Borlänge på riksväg 50, säger Jens auf der Heide strax före klockan 08.00.

I åtminstone nio minuter räknar polisen med att ambulansen blivit hindrad att köra förbi innan polisen kunde ingripa.

– Det är förmodligen mer än så för de ringer ju inte på en gång när det händer, säger polisens presstalesperson Mats Öhman.

Saknade körkort

Efter att bilen kontrollerats konstaterades att föraren, en man i 30-årsåldern, saknade körkort. Orsaken till att han hindrade ambulansen är fortfarande oklar.

– Vad han säger i förhör uttalar jag mig inte om, det stannar i utredningen än så länge, säger Mats Öhman.

– Det är inrapporterat som olovlig körning i nuläget, så får vi se om det blir något mer, det finns något som heter hinder i trafik eller så kan det röra sig om framkallande av fara för annan, i och med passagerarna i ambulansen, säger han.

Hur ofta händer sådant här?

– Jag har aldrig hört talas om något liknande tack och lov, säger Mats Öhman.

Ambulansen kunde i och med polisens ingripande fortsätta mot Falun.

Ambulansen: ”Körde inte med blåljus och siren”

I en tidigare version uppgavs till SVT Dalarna att ambulansen kört med blåljus och siren. Det stämmer inte enligt ambulanschef Fredrik Forselius, som pratat med ambulanspersonalen.

– De körde inte med blåljus och siren, säger han.

Han säger att ambulansen hamnade bakom en bil som körde väldigt vingligt, och att man inte valde att köra förbi då man inte ville riskera den patient de körde. Ambulansfärden bedömdes inte vara så akut att de måste köra om bilen.

– Det kändes osäkert att köra förbi, de trodde också att det fanns en risk att bilen framför skulle köra av vägen, säger Fredrik Forselius.

Personalen valde i stället att ligga bakom bilen och kontakta polisen, som stoppade bilen utanför Borlänge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer