Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olika åsikter om utredningen av privat ambulans. ”Kan oppositionen komma med förslag på en mer kompetent utredare så är de välkomna med de förslagen” säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M). Foto: Lisa Linder Lindberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Utredningen om privata ambulanser ifrågasätts – ”Finns stora risker”

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om ambulanssjukvården i Dalarna ska tas över i privat regi ifrågasätts nu skarpt av den politiska oppositionen.  
- Det är jätteproblematiskt med en partisk utredare, säger Elin Norén, socialdemokratiskt oppositionsråd. 

Det var i mitten av november som utredningen startade. Syftet var att titta på om hela eller delar av ambulanssjukvården i Dalarna kan läggas ut på entreprenad. Utredaren, som ska arbeta fram till sista april, har bland annat en bakgrund som tidigare vd för ett privat ambulansföretag samt flera styrelseuppdrag inom den privata hälso- och sjukvården.  

– Problemet, som vi ser det, är att det riskerar att bli en ganska smal bild som man får ut av den här utredningen där man har valt en utredare som så tydligt kommer från den privata ambulanssjukvården, säger Elin Norén, socialdemokratiskt oppositionsråd vid Region Dalarna. 

”Har inte valt sida”

– Jag tycker vi har hittat en fantastisk bra utredare som har integritet att titta på sakfrågor och ingenting annat, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande. 

Blir det inte att ni redan i utredningsskedet väljer sida? 

– Vi har inte valt sida på något sätt. Jag ser det precis tvärtemot. Det är väl jättebra att utredaren har kompetens och kunskap från diverse olika håll, säger Ulf Berg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Privatisering av ambuansen

Mer i ämnet