Foto: TT/Anders Wiklund, Arkiv

Anders Eklund fick nej – inget tidsbestämt straff för dubbelmördaren

Uppdaterad
Publicerad

Örebro tingsrätt avslog under måndagen Anders Eklunds begäran att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt.

Anders Eklund dömdes till livstids fängelse 2008. Bland annat för morden på Pernilla Hellgren, 30, i Falun och Engla Höglund, 10, i Stjärnsund. Eftersom det förra året var tio år sedan han frihetsberövades har han rätt att ansöka om att få straffet tidsbestämt. Nu har tingsrätten tagit ställning och avslår hans ansökan.

Saknar insikt

I ett yttrande som Rättsmedicinalverket (RMV) lämnat in till Örebro tingsrätt beskrivs Eklunds risk för återfall i brott som den högsta på en tregradig skala. RMV beskriver att Eklund under många år visat ett ”predatoriskt sexuellt beteende” där han upprepat gjort sig skyldig till eller försökt begå mycket allvarliga våldsbrott med sexuella motiv. Han ska också sakna insikt om framtida risker för att återfalla i brott.

Dalarna – Morddömde Anders Eklund

Risk för återfall

Tingsrätten skriver i dagens beslut att Eklund visserligen medverkat till att främja sin återanpassning i samhället och att han skött sig under tiden på anstalt, men att det ändå föreligger en ”konkret och beaktansvärd” risk för att han återfaller i allvarlig brottslighet.

Den risken är enligt tingsrätten ett tillräckligt stort skäl för att att avslå dubbelmördarens ansökan om ett tidsbestämt straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Morddömde Anders Eklund

Mer i ämnet