Ann-Louises cancer missades på grund av hyrsystemet

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera besök till vårdcentralen så missade läkarna att Ann-Louise Andersson hade cancer. I dag är hon död. Enligt Inspektionen för vård och omsorg så är en av förklaringarna till den missade diagnosen att Ann-Louise fick träffa flera olika inhyrda läkare.

Vi är strax utanför Rättvik i Dalarna, hemma hos Anna-Karin Bruhn, dotter till Ann-Louise Andersson. Vid köksbordet sitter också lillasyster Johanna Bruhn. Båda systrarna har en tatuering med ordet ”Mamma” i mitten.

– Hon kunde ha så ont. Ibland satt hon inne och grät, för att hon hade så ont i nacken och smärtan strålade ut i armarna. Hon kunde inte göra någonting, vi fick hjälpa henne med att diska, säger Anna-Karin Bruhn.

Inhyrd personal i vården

Smärtstillande hjälpte inte

Hösten år 2012 börjar Ann-Louise söka vård på Rättviks vårdcentral för svåra smärtor i nacken. Läkarna som undersöker Ann-Louise tror att smärtorna är arbetsrelaterade då hon länge har arbetat inom vård och omsorg. Hon sjukskrivs därför och får smärtstillande utskrivet.

Men smärtan består och Ann-Louise gör flera besök på vårdcentralen under året som följer. Eftersom man där har ont om ordinarie läkare så får hon träffa flera olika inhyrda läkare.

– Hon var väldigt less på att ingen tog henne på allvar, för hon kände ju på sig att det var någonting fel, säger Anna-Karin Bruhn.

Fel diagnos

Mer än ett halvår efter sitt första besök vid vårdcentralen får Ann-Louise diagnosen karpaltunnelsyndrom – en åkomma som beror på en klämd nerv i handleden. Hon får en tid för operation på lasarettet i Mora, men väl där så tycker läkaren där att Ann-Louise symptom inte stämmer med diagnosen och skickar istället Ann-Louise för röntgen.

När röntgenbilderna kommer tillbaka visar de det värsta tänkbara – cancer.

– Hon bröt ihop totalt inne på sjukhuset. Hon sa flera gånger att hon hade haft det på känn, berättar Johanna Bruhn som var med när mamman fick beskedet.

Flera olika stafettläkare

Innan Ann-Louise dog så anmälde hon själv vårdcentralen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). I ett yttrande till IVO skriver den dåvarande verksamhetschefen för vårdcentralen att det förekommit brister:

”Patienten träffar flera olika stafettläkare då den ordinarie läkarbemanningen var låg på VC. Verksamhetschefen anser att det förekommit brister i uppföljningen i flera led vilket är olyckligt.”

IVO:s kritik: många läkare orsaken

I sitt beslut riktar IVO kritik mot vårdgivaren och konstaterar att de många olika läkarkontakterna bedöms vara en förklaring till den fördröjda diagnosen.

”IVO konstaterar att läkarbristen som ledde till många olika läkarkontakter försvårade handläggningen och bedöms vara en förklaring till fördröjningen av diagnos samt den bristande uppföljningen.”

Landstingsrådet: ”stoppa stafettsystemet”

Ingalill Persson (S) är landstingsråd i Dalarna. Hon känner inte specifikt till Ann-Louise fall, men ser allvarligt på händelsen.

– Har man gått så länge och haft ont så måste man naturligtvis få en undersökning och reda ut ordentligt vad är det som gör att man har ont. Så här får det ju inte gå till!

Men så har det ju gått till, och du är ju en av de ansvariga i landstinget i Dalarna?

– Ja och därför jobbar vi hårt i Dalarna för att vi ska kunna bemanna vår egen organisation med egen personal. Vi utbildar läkare och vi har ambitiösa program för att de ska stanna kvar.

– Jag skulle vilja stoppa hela stafettsystemet. Jag skäms inte för att säga att jag tycker det är ett otyg, framförallt utifrån patienternas situation.

Men varför tar ni inte bort systemet?

– Ett enskilt landsting kan inte beslut om det. Vi jobbar för att få ner det så långt vi kan hos oss.

Se vår intervju med Anna-Karin och Johanna här ovan.

SVT granskar just nu systemet med inhyrd personal i vården. Tipsa oss och diskutera #hyrnotan i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet