Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade vi kunnat byta ut gårdens lastmaskin mot en eldriven hade vi i ett nafs sparat sju kubik diesel per år” – följ med till Ann och Janne som försöker ställa om till ett mer klimatsmart lantbruk. Foto: SVT / Erica Stenback

Ann och Janne i Vansbro vill driva jordbruksmaskiner på el istället för diesel

Uppdaterad
Publicerad

Att byta ut stora dieseldrivna jordbruksmaskiner mot fossilfria fordon – det är lantbrukarna Ann och Janne Erikssons framtida mål. Ett mål som är omöjligt för dem att nå i nuläget. 

–  Idag finns inte de innovationer färdiga som behövs för att vi ska klara jobbet på gården, säger Ann Eriksson. 

Just nu bygger Ann och Janne i Vansbro kommun en ny ladugård som är ett steg i deras omställning till ett mer klimatsmart lantbruk. Här ska dieseldriven utfodring bytas ut mot en eldriven robotutfodrare. Och elen ska komma från gårdens solpaneler. 

Parets lantbruk producerar årligen bland annat 4 000 ton potatis, 250 ton vete och 100 ton kött – för det krävs 60 000 liter diesel.

Eldriven lastmaskin höll inte måttet

För att påbörja resan mot en fossilfri fordonspark på gården har de testat en eldriven lastmaskin. Ett försök som misslyckades: 

– Den klarade inte de tunga lyften som krävs. Så vi får vänta tills maskinleverantörerna har lite bättre att erbjuda, säger Ann Eriksson. 

Tror på lösning

Framöver tror Ann på eldrivna lastmaskiner men när det gäller traktorer är hon mer tveksam till att el räcker till: 

– De ska ju jobba i jorden och ta upp potatis och det är tungt arbete i många timmar. Där kanske det till exempel kan handla om att driva med biodiesel, biogas eller vätgas istället. På något sätt kommer det att lösas – det tror jag, säger hon.  

Men ni föder upp köttdjur här på gården – hur klimatsmart är det?

– Vårt sätt att föda upp djuren är klimatsmart om man ser till hela kretsloppstänket. Vi utfodrar djuren med rester från potatispackeriet och närliggande livsmedelsindustrier och gräset som de äter lagrar kol. Djuren tillverkar gödsel  som gör att vi kan odla andra grödor och slipper köpa så mycket konstgödsel. 

– Och det viktigaste av allt – att vi producerar mat till människor och bidrar till öppna landskap. 

Följ med till gården och hör vad lantbrukarna menar krävs för att ställa om till en fossilfri fordonspark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer