Ännu en ansträngd sommar väntas inom vården i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren inom sjukvården i Dalarna ser ut att bli ansträngd – även i år. Det kan bli aktuellt för personalen att flytta sina semestrar och Vårdförbundet är kritiska till situationen.

Än finns inga officiella siffror för hur bemanningsläget ser ut, men i en enkät bland divisionscheferna som SVT Dalarna tagit del av så kan man se att läget fortfarande är ansträngt.

Hos den kirurgiska divisionen ser det lite bättre ut än förra året. Där räknar man med att ha ungefär 20 fler vårdplatser öppna än i fjol. Hos division medicin ser det däremot sämre ut. Där räknar man med att behöva dra ner på antalet vårdplatser på grund av bristen på sjuksköterskor och specialistläkare.

Flyttade semestrar

Det här bidrar bland annat till att personalen tvingas flytta sina semestrar, något som Marion Vaeggemose, avdelningsordförande för Vårdförbundet Dalarna är kritisk till.

– Man skulle gärna vilja titta på vad som ligger bakom det problemet. För mig bekant finns det ingen annan yrkeskategori där man inte får ta ut sin semester, säger hon.

Låga löner är problemet

Grundproblematiken till personalbristen anser hon är lönerna och den dåliga löneutvecklingen. Och hon hoppas att politikerna lägger press på Sveriges kommuner och landsting (SKL) så att de ska tillmötesgå Vårdförbundet i deras avtalsrörelse som pågår.

– Ja, så vi kommer till rätta med att rekrytera och behålla våra sjuksköterskor och att de får en löneutveckling så de faktiskt vill stanna kvar.

Hör Marion Vaeggemose, avdelningsordförande för Vårdförbundet Dalarna om läget inför sommaren inom vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.