Svår sommar för landstinget Dalarna: ”Hyrsjuksköterskor hade underlättat”

Publicerad

Dalalandstingets absoluta nej till hyrsjuksköterskor slår hårt mot vården i Dalarna i sommar, och det ser ut att bli allvarliga problem med bemanningen.

Problemen har bland annat lett till att chefer på kirurgen i Falun skrivit ett brev till landstingsledningen och påtalat svårigheter med ett stort antal stängda vårdplatser som innebär att en del operationer måste skjutas på framtiden. Dessutom har nu tre urologiläkare sagt upp sig och slutar till hösten.

Gävleborg hyr ändå

Samtidigt visar det sig att andra landsting inte alls är lika benägna att till varje pris tillämpa de gemensamma riktlinjerna inom SKL, och säga nej till hyrsjuksköterskor. 

I Region Gävleborg jobbar man enligt informationsavdelningen för att fylla ett behov av omkring 55 hyrsjuksköterskor varje vecka i sommar och av detta har man hittills fått in cirka 30 per vecka.

Hittills i år har Gävleborgslandstinget haft ett intag på cirka 45 hyrsjuksköterskor i veckan spridda på hela regionen.

Vårdplatser tvingas stänga

Det är alltså en helt annan verklighet än den i Dalarna där vårdförbundets ordförande Kerstin Erlandsson säger att ett intag av hyrsjuksköterskor hade underlättat i sommar.

– Inte minst med tanke på situationen på kirurgen. Ett stort antal vårdplatser har fått stänga på grund av sjuksköterskebrist när den ordinarie personalen ska ha semester.

Viktigt att kommunicera

Tillförordnade divisionschefen vid kirurgin i Dalarna Anders Thulin säger i en kommentar om missnöjet bland kirurgens personal att det nu är viktigt att  landstingsledningen och kirurgläkarna försöker kommunicera.

Inget av Dalarnas landstingsråd kunde av olika skäl på onsdagen kommentera de olika landstingens sätt att hantera hyrfrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer