Kommunen betalar lön till sex chefer som inte jobbar

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en toppchef i Malung-Sälens kommun lämnar nu sitt jobb.

Och precis som flera andra chefer där som slutat slipper också hon att arbeta under sin uppsägningstid.

Det här betyder att kommunen nu totalt betalar lön till sex tidigare chefer trots att att de inte längre jobbar.

– Det här är bästa lösningen, säger kommunchefen Olle Emanuelsson.

Det stora sparpaketet i Malung-Sälens kommun som presenterades innan sommaren startade en våg av chefsavhopp.

Högsta kommunchefen fick gå redan innan sommaren. Hittills har totalt sex toppchefer försvunnit från kommunen – och på fredagen slutar den sjunde.

Behöver inte arbeta

Socialchefen hoppar av efter ett år på sin post – och precis som de flesta av de andra tidigare cheferna inom Malung-Sälens kommun behöver hon inte arbeta under uppsägningstiden.

– Jag tycker att det är bra att komma till ett avslut så fort som möjligt. Det är ofta bättre än att vara kvar, det blir lätt ett vakuum, säger kommunchfen Olle Emanuelsson som själv gjort uppgörelsen med socialchefen.

Socialchefen får nu gå hemma i tre månader med fullt betalt och det kan läggas ovanpå alla andra chefer som också slutat men som fortfarande kostar pengar.

”Bästa lösningen”

Detta i en kommun som brottas med stora ekonomiska bekymmer.

 – Det kostar pengar men det här är bästa lösningen just nu, säger Olle Emanuelsson.

Upplägget med att få gå hem med full lön startade i Malung-Sälens kommun innan sommaren med tre andra toppchefer som mer eller mindre köptes ut när dom inte ville vara med längre.

Det handlade då om kulturchefen, om chefen för service och teknikavdelningen och om kostchefen.

De får alla sex månaders fullt betalt.

Hundratusentals kronor i lön

Tidigare kommunchefen har ett liknande avtal och även näringslivschefen som sagts upp av besparingsskäl, får gå hem utan att behöva arbeta. I det fallet handlar det om nio månaders full betalning även om hon till och från ska vara tillgänglig under de första tre månaderna.

Men i och med alla dessa uppgörelser och nu alltså också socialchefen – så betalar Malung-Sälens kommun i dag flera hundra tusen kronor varje månad i löner till totalt sex av de tidigare högsta cheferna i kommunen utan att någon av dem behöver jobba.

– Det är bättre att vi skiljs åt som vänner. Det är en bättre lösning än att de finns kvar, säger Olle Emanuelsson.

Inga besparingar hittills

Det är nu totalt 53 anställda som försvunnit i Malung-Sälens kommun i det stora sparpaketet som hittills inte gett någon ekonomisk effekt.

Det är dock tänkt att besparingarna ska märkas under nästa år.

– Vi håller på att skapa stabilitet i organisationen. På lång sikt kommer det här att bli bra även om det kan upplevas lite rörigt och oroligt just nu, säger Olle Emanuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.