Gravstenen riskerar att rasa – Torbjörn klandrar församlingen

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har anhöriga som har gravstenar på kyrkogårdarna i Säterbygdens församling kontaktats, eftersom en del stenar är ostabila och riskerar att rasa. SVT Dalarna har träffat en anhörig som tycker att rasrisken är församlingens fel. ”Det har stått stabilt i alla år, tills de kommer och gräver bort stödet”, säger Torbjörn Hagström.

På kyrkogårdarna i Säterbygdens församling riskerar nu var femte gravsten att rasa. Och om det finns en rasrisk så är det gravrättsinnehavaren, ofta en anhörig, som ska betala eller själv ordna så att stenen står säkert.

Numera är det lag på att gravstenar inte får luta och att de ska också klara ett visst tryck.

– Vi har besiktat ungefär 3.500 stenar i församlingen, fördelat på fyra kyrkogårdar. Ungefär 600 av dem är underkända. Det kan låta mycket men det är ju första gången som vi genomför den har typen av besiktning, säger Anna Viktorsson som är verksamhetschef för Säterbygdens församling.

Klandrar församlingen

Torbjörn Hagström betalar sedan i våras för att kyrkogårdsförvaltningen ska sköta underhållet av hans föräldragrav. Nyligen grävdes det hål framför graven där det placerades blomlådor.

Enligt Hagström är det just utgrävningen som är orsaken till att stenen nu riskerar att rasa. När stenen börjat luta fick han ett erbjudande av församlingen att räta upp stenen, mot en extra kostnad. Det är han nu kritisk till.

TV: Se hela inslaget om gravstenarna här

– Det här är ju silt, en mycket stabil lera. Den skakas ihop och packas inte minst av järnvägen som går hundra meter härifrån och det har stått stabilt i alla år ända till de kommer och gräver bort stödet. Man kan inte lämna ett par centimeter av den här jorden och tro att den håller, säger Torbjörn Hagström.

Han säger att rasrisken inte kan ha uppstått innan utgrävningen för blomkrukorna.

– Jag är väldigt noga med att vår sten står i linje och vertikalt. Jag har testat det varje år.

Vill att gravägare hör av sig

Från församling sida vill man först prata med gravrättsinnehavaren innan man uttalar sig närmare. Men skulle rasrisken beror på underhållet är man beredd att stå för kostnaden. 

– När gravrättsinnehavare har synpunkter eller klagomål är det normala att de tar kontakt med oss. Vi åker ut tillsammans och tittar på stenen och gör en gemensam bedömning om varför det blivit så här, säger Anna Viktorsson.

Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/SVT

Hon uppmanar gravrättinnehavare med funderingar att höra av sig.

– Vissa tycker att det är bra att vi ser till att deras gravsten är säker. Vissa är missnöjda, tycker att det är mycket pengar. De har funderingar på om det verkligen är gravrättsinnehavaren som ska stå för kostanden. Vissa har mer praktiska frågor om hur det själva kan åtgärda stenen.

TV: Så kontrollerar Säterbygdens församling sina gravstenar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.