Enligt Naturvårdsverket finns det nu 395 vargar i Sverige. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Antalet vargar ökar igen – Dalarna tillbaka på miniminivå

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vargar ökar i Sverige. I Dalarna är man nu tillbaka på samma nivå som på 2010-talet, det slås fast efter den senaste varginventeringen från i vintras.

– Vi har sett en ökning de senaste två åren och är nu på en mininivå igen i Dalarna, säger Lena Berg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen Dalarna.

Totalt sett finns nu fem revir med familjegrupper men årsvalpar inom Dalarnas gränser. Dessutom delas ytterligare sju revir med familjegrupper med årsvalpar med grannlänen.

Vargar i Dalarna

Glest i väst och i norr

– Det är fortfarande glesare i de västra och norra delarna av länet och flest vargar har vi i de södra och östra delarna av Dalarna, säger Lena Berg.

Totalt finns enligt inventeringen 395 vargar i Sverige uppger Naturvårdsverket. Familjegrupperna är tämligen jämnt fördelade mellan Värmland, Dalarna, Gävleborg, Örebro och därefter Västmanland med något färre.

Licensjakt på varg

– Antalet vargar påverkar hur vargstammen förvaltas. Naturvårdsverket kommer inom kort att meddela hur det blir med länsstyrelsernas beslutanderätt om licensjakt på varg, säger Carl-Johan Lindström, tf chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet