Arbetarlitteratur räddades från containrar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i somras har de stått i en fuktig container i Roslagen. Men nu får böckerna ett nytt hem i Grängesberg.

Sveriges största samling arbetarlitteratur har räddats och ska nu in i det gamla gruvkontoret i Grängesberg, i Ludvika kommun.

– Jag fick en chock när jag fick veta att böckerna stod i en fuktig miljö i Roslagen, säger Zenita Bergman, ordförande i Brunnsvikarnas Förbund.

Dalarna – Brunnsvik

Det var Zenita som fick tipset om att böckerna inte fanns i Brunnsviks folkhögskolas nya lokaler i Borlänge som de fått information om. Föreningen har kämpat för biblioteket och böckerna sedan det blev känt att de skulle försvinna förra året, men inte lyckats särskilt väl. Nu gjorde man ännu en insats och lyckades bättre. Brunnsvikarna sammanförde Ludvika kommun och ABF Nordöstra Storstockholm och nu är böckerna  i kommunens ägo.

-Vi försökte ta över samlingen redan förra sommaren, men då fick vi kalla handen, berättar kultur- och fritidsnämndens ordförande Ingvar Henriksson som nu är glad att ABF har ändrat sig.

I dag överlämnades ett gåvobrev på samlingen från ABF till kommunen.

-Nu ska vi sätta oss ner och se hur vi ska göra för att samlingen ska bli ett öppet bibliotek, med möjlighet att forska, säger Ingvar.

Gruvbolagets gamla lokaler blir en tillfällig lösning. Kommunen ser nu över om det det finns andra lokaler som lämpar sig som bibliotek. Många av böckerna i den ursprungliga samlingen om 65000 böcker har skingrats sedan flytten. Nu återstår att ta hand om de 50 000 som är kvar. Men hur mår de efter många månader i en container?

– De är lite fuktiga, men förstörelsen har inte gått så långt, konstaterar Zenita Bergman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Brunnsvik

Mer i ämnet