Visa alla (2)
Visa alla (2)

All undervisning stoppad på Brunnsvik

Publicerad

All undervisning på Brunnsviks folkhögskola stoppades under onsdagen efter en kontroll av hygienen på skolan.

Det är bara tre veckor tills Brunnsviks folkhögskola i Ludvika kommun ska flytta från Brunnsvik till Borlänge. Och så här på slutet av tiden i Ludvika har skolan nu drabbats av problem.

Samhällsbyggnadsförvaltningen i Ludvika kommun beslutade på onsdagen att omedelbart förbjuda all organiserad hantering av livsmedel på Brunnsviks folkhögskola. Anledningen är väldigt stora hygieniska brister.

Efter att ha fått uppgifter om att det fanns brister i miljön kring livsmedelshanteringen på Brunnsviks folkhögskola i Ludvika kommun bestämde Myndighetsnämndet miljö och bygg på onsdagen att det skulle göras en kontroll av miljön på skolan där livsmedel hanteras. Väl på plats möttes man av en hel del problem med hygienen i köket.

– Det fanns väldigt mycket hygieniska brister i livsmedelshanteringen, säger livsmedelsinspektören Bo-Göran Fransson till Gävledala.

Sopor och mat på samma plats
Av beslutet om omedelbart förbud av livsmedelshantering framgår att man hittat avföring från möss i köket. Man ska också ha hittat glassplitter, smutsig utrustning för rengöring och smutsig disk som inte heller gick att diska i diskmaskinen, då den enda diskmaskinen i köket inte fungerade. Det ska också ha funnits mögellukt i anslutning till köket och det upptäcktes att transporten av livsmedel skedde tillsammans med sopor.

Skyddsombudet stoppade all undervisning
Kontrollen resulterade i ett beslut om omedelbart förbud mot hantering av organiserad hantering av livsmedel. Men när skyddsombudet på skolan, Örjan Svedberg, fick höra talas om resultatet av kontrollen betsämde han omedelbart att alla undervisning på skolan skulle stoppas på grund av fara för elevernas liv och hälsa

– Jag kan inte utsätta eleverna för den risken. Jag pratade med hälsovårdsinspektören och vistas man i de lokalerna utsätts man för risk för smitta, säger han till Gävledala.

Tills vidare är alltså all undervisning på skolan stoppad. Skyddsombudet ska under onsdagskvällen ta emot ett förslag från skolledningen om vilka åtgärder som nu ska vidtas och på torsdagsmorgonen ska förslaget sedan presenteras för eleverna.

– Jag kommer inte att tillåta att undervisningen återupptas förrän eleverna godkänt ledningens förslag, säger Örjan Svedberg till Gävledala på onsdagskvällen.

Vad som också ligger bakom beslutet är att Brunnsviks folkhögskola inte anmält sin livsmedelshantering till kommunens samhällsbyggnadsförvaltning, vilket man måste enligt lag om man bedriver livsmedelsverksamhet i form av inköp, transport och distribution.

Minskning av kostnader bakom problemen
Rektorn på Brunnsviks folkhögskola, Sofie Wiklund, förklarar den uppkomna situationen med att man sedan några veckor tillbaka gjort en förändring i organisationen kring mathanteringen. Tidigare hade man ett helheltsavtal med ett cateringföretag, där alla måltider för eleverna ingick, tillsammans med cateringföretagets personal och städning efter måltiderna. Därför har man heller inte anmält verksamheten tillkommunen, menar rektorn.

Men sedan ett par veckor tillbaka har man ändrat på det, för att minska kostnaderna.

– Många av våra elever betalade inte för sin mat. Vissa sköter det jättebra, men andra har inte betalat, vilket har gjort att det blivit för stora kostnader för oss, säger hon till Gävledala.

Man bestämde sig då för att dra ner på servicen från ceteringföretaget. Man köpte in frukostmat själva till skolan och eleverna fick ordna sin frukost själva. Cateringfirman stod fortfarande för lunch och middag, men den hämtades av skolans egen personal och eleverna fick större ansvar att själva värma maten och städa efter måltiderna, enligt rektorn.

– Det här fungerade inte alls, vilket har lett till den här situationen, säger hon.

Motstridiga uppgifter om hur verksamheten påverkas
Samtidigt som skyddsombudet uppger att all undervisning på skolan är stoppad tillsvidare menar rektorn att verksamheten inte påverkas.

– Det är en städfirma på plats där nu som städar köket, så det kommer att ordna sig. Sen får vi se hur vi gör, men antagligen går vi tillbaka till den helhetslösning vi hade innan, säger Sofie Wiklund till Gävledala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Brunnsvik

Mer i ämnet