Fortfarande stängt på Brunnsvik

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen är undervisningen fortfarande stoppad på Brunnsviks folkhögskola. Och missnöjet bland eleverna är stort.

På onsdagen beslutade skyddsombudet på Brunnsviks folkhögskola, Örjan Svedberg, att stoppa all undervisning på skolan. Detta efter att livsmedelinspektörer från Ludvika kommun beslutat att omedelbart förbjuda all organiserad hantering av livsmedel på Brunnsviks folkhögskola på grund av stora hygieniska brister. Bland annat hittades musbajs och glassplitter i köket på skolan.

Eleverna anklagar ledningen för kontraktsbrott

Dalarna – Brunnsvik

Anledningen till den ohållbara situationen med maten är enligt skolans rektor Sofie Wiklund att eleverna inte betalade för sin mat, och att man därför var tvungna att minska kostnaderna för maten och dra in på servicen från det cateringföretag man använde. Eleverna på skolan skulle då själva få ansvara för serveringen av maten och för städning och diskning, något som inte alls sköttes, enligt ledningen. Men eleverna håller inte med om den beskrivningen och menar att ledningen gjort sig skyldig till kontraktsbrott.

-Det är ett kontraktsbrott. Det står ingenting i våra kontrakt om mat som säger att vi ska städa eller göra frukost själva. Vi har betalat 2600 i månaden, och då ska det serveras mat tre gånger om dagen, säger en elev till Gävledala som vill vara anonym.

Eleven menar också att problemet med att eleverna inte betalat sin mat inte varit så stort som rektorn påstår och eleverna ser det som en kollektiv bestraffning att alla drabbas när några inte betalat. Men det håller rektorn inte med om.

-Vid en avstämning i april visade det sig att bara fem av 20 elever i en klass betalat för sin mat. Och förändras förutsättningarna så drabbar det tyvärr alla. Eleverna har också ett ansvar gentemot varandra att påminna varandra att betala för maten, säger rektor Sofie Wiklund.

Elever missnöjda med ledningens förslag till lösning

På torsdagen presenterades skolledningens förslag till lösning på det uppkomna problemet. Ledningen säger nu att man ska gå tillbaka till en helhetslösning med cateringservering, där alla mål mat ordnas av en cateringfirma och där också cateringföretaget ansvarar för städning och servering av maten.

– Från lunchtid imorgon kommer mat från cateringfirman att finnas på plats, säger rektor Sofie Wiklund till Gävledala.

Men beskedet från ledningen räckte inte för att få skyddsombudet att tillåta undervisningen att starta igen. Han vill först ha bevis för att det verkligen kommer att fungera.

– Det återstår att se hur det kommer att fungera. Förhoppningen är naturligtvis att undervisningen ska kunna fortsätta så snart som möjligt, men jag vill få garantier på att det verkligen blir bra innan undervisningen kan starta igen, säger skyddsombudet Örjan Svedberg.

Och eleverna var inte heller helt nöjda med ledningens förslag.

– Det kändes som ett löst formulerat förslag, uppger en elev som vill vara anonym.

– Det känns viktigt att vi inte släpper det här nu, när vi har möjlighet att påverka, fortsätter eleven.

Bara ett fåtal fick lunch på torsdagen

När det var dags för lunch på torsdagen kunde ingen mat serveras på skolan. Då fick eleverna åka till lunchrestaurangen på ABB i Ludvika och äta lunch. Något som inte alla hade möjlighet att göra, menar en elev Gävledala pratat med.

– Det var ju bara de som hade tillgång till bil som kunde åka dit. Det var kanske tre personer som kunde åka. Det gick inte några bra bussar just den tiden, säger eleven som inte heller är förvånad över hanteringen.

– Det är förstås tråkigt att vi inte fick någon mat, men jag är inte förvånad. Det är bara en i raden av besvikelser.

Eleverna besvikna

Under torsdagseftermiddagen ska sallad serveras till eleverna, som de får äta i sina studentrum, eftersom det råder förbud mot att hantera livsmedel i köket på skolan. Och skyddsombudet på skolan har upplevt en besvikelse bland eleverna.

– De flesta är väldigt skeptiska. De upplever att de blivit svikna många gånger av ledningen, säger Örjan Svedberg till Gävledala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Brunnsvik

Mer i ämnet