Hör Roger Blom berätta om företagets miljöarbete som lett fram till utmärkelsen. Foto: SVT

Årets dalapilot utsedd – ”Väldigt hedrande”

Uppdaterad
Publicerad

I dag, tisdag, presenterades årets dalapilot: ett transportföretag från Avesta som bland annat minskar utsläppen genom att köra lastbilarna med förnybar energi.

– Det är väldigt hedrande, säger Roger Blom, vd.

Det är nätverket Energiintelligent Dalarna som utser dalapiloterna, vilka kan vara företag, privatpersoner eller organisationer som visat vägen inom arbetet med energieffektivisering, minskad klimatpåverkan och ökad användning av förnybar energi. 

– Det handlar om att se till att skapa bättre klimat och miljö. Det har vi utvecklat till att utse dalapiloter, alltså företag som är föregångare inom energiområdet på olika sätt, för att på det sättet värna om miljön i ett större perspektiv, säger landshövding Ylva Thörn, som även är ordförande i nätverket.

Dalarna – Klimatet i fokus

Hur viktigt är det att lyfta fram de här frågorna tycker du?

– Det är avgörande skulle jag vilja påstå. Det här handlar om att vi var och en på vårt eget sätt bidrar, men naturligtvis är det särskilt viktigt att stora företag inom transportsektorn visar att det faktiskt går att åka fossilfritt, säger Ylva Thörn.

Lastbilar körs på förnyelsebar energi

Årets dalapilot blev ett transportföretag från Avesta, som fick ta emot utmärkelsen för dess arbete med att reducera miljöpåverkan från transportsektorn, bland annat genom att lastbilarna helt drivs av förnybar energi. 

– Det är väldigt hedrande för företaget att vi får den här utmärkelsen, säger vd Roger Blom.

Starta klippet ovan för att höra Roger Blom berätta om miljöarbetet som lett till utmärkelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet