Marina Rosén och Håkan Jahr, Stora Skedvi, deltog i brandskyddsutbildningen. De vill enkelt kunna förebygga bränder hemma i väntan på räddningstjänst. Foto: Torbjörn Påhlman

Orter får sämre brandskydd – nu utbildas invånarna

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer kom till brandstationen i Stora Skedvi på tisdagskvällen där Räddningstjänsten Dala Mitt bjöd befolkningen till brandskyddsutbildning. Detta efter att bara fem deltidsbrandmän finns kvar på orten.

I Stora Skedvi finns det fem deltidsbrandmän kvar, vilket innebär att man inte kan upprätthålla vaktlistor. Så under maj månad ska Dala Mitt hålla i utbildningar i Stora Skedvi, Säter och Mockfjärd. Det är tre orter som fått sämre brandskydd sedan många deltidsbrandmän valt att sluta efter senaste lönerörelsen.

Billig livförsäkring

Utbildningen i Stora Skedvi på tisdagskvällen började med en teoridel om hur man kan göra för att begränsa och släcka en brand. En billig livförsäkring är att se till att man har fungerande brandvarnare. En film visade hur en brinnande soffa på några minuter gör ett vardagsrum till ett inferno.

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

Praktiskt fick de som ville sedan släcka en brinnande docka med en brandfilt samt släcka en begränsad brand med brandsläckare.

Håkan Jahr vet att det med få deltidsbrandmän kvar i Stora Skedvi, nu kan dröja betydligt längre tid än tidigare innan brandkåren kommer.

– Det har varit en trygghet att ha haft brandkåren här. Vi har åkt hit för att kunna förebygga själva då vi vet att det nu kan dröja, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

Oro i Bygden

På frågan om det är oro i bygden svarar Marina Rosén ja.

– Därför tycker jag att det är konstigt att det inte är fler här ikväll, säger hon.

LÄS MER: Beskedet: Allt kommer att försämras

På torsdagskvällen får befolkningen i Stora Skedvi ytterligare en chans till förebyggande brandskyddsutbildning. I Säter blir det utbildningstillfällen den 16 och 18 maj och i Mockfjärd den 23 och 29 maj.

Lämnade i raseri

I april bjöd räddningstjänsten i Säter in till ett stormöte på Folkets hus om den infekterade frågan kring avtalet för deltidsbrandmän. Det rådde upprörda känslor och många lämnade i raseri. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

Mer i ämnet