Foto: Arkivbild/TT

Deltidarna i Grängesberg tillbaka på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Nya bud i avtalsstriden med deltidsbrandmännen – de allra flesta deltidare som sagt upp sig i Grängesberg kommer nu tillbaka till jobbet. De ville främst få ut informationen om det dåliga avtalet och går därför tillbaka till jobbet men utan någon bättre ersättning.

Från klockan 06:00 på fredagen så var deltidarna åter i tjänst i Grängesberg.

LÄS MER: Avtalet i korthet – det här striden brandmännen om

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

Detta bestämdes på ett möte på räddningsstationen och där det slutligen beslutades att totalt sju deltidsbrandmän kommer tillbaka.

– Det känns bra på ett sätt, för medborgarna i Grängesbergs skull, men på ett annat sätt känns det inte bra, vi lyckades ju inte få någon kommunikation med vår kommun och nämnd, konstaterar Hasse Nilsson, en av de brandmän som nu är tillbaka i tjänst igen.

Peter Levin, tf räddningschef i vid Grängesbergs deltidsbrandkår är glad över beslutet:

– Det känns bra att de är tillbaka och att vi från och med idag kan jobba med full styrka, säger

Kåren i Grängesberg kommer att vara en styrka bestående av nio brandmän inklusive de två deltidare som inte sagt upp sig.

LÄS MER: Räddningstjänstens besked till länsstyrelsen efter uppsägningar: Allt blir sämre

Skulle ha slutat första maj

Nyligen skulle stationen i Grängesberg snudd på stå tom efter att avtalet börjat gälla den 1 maj. Bara två personer av sammanlagt tolv skulle vara kvar och ha beredskap dygnet runt i ett par veckor, innan de skulle vara tvungna att vila och räddningstjänsten i Ludvika ta vid.

Men nu blir det alltså i stort sett som vanligt igen på stationen och Hasse Nilsson är egentligen inte nöjd med utfallet och menar att något måste göras inför framtida avtalsperioder.

– Vi måste ju få till centrala avtal som fungerar. Det gör inte det här. Jag själv förlorar 12 procent på en årsinkomst.

– Vi är inte här för att bli rika, det är inte därför man blir brandman. Men vi ska inte behöva förlora på ett avtal. Det är inte ok, det hade ingen yrkesgrupp tyckt, menar Hasse Nilsson.

Boende i Grängesberg är dock tacksamma över att ha fått tillbaka största delen av sin deltidskår.

– Det är storslaget av dem naturligtvis, att man känner sitt ansvar, all kredd till dem, säger Evi Andersson.

– Jättebra, men jag vill att de ska få lite kompensation för det, bättre betalt, för de gör ju ett riktigt jobb, säger Mona Dahlin Persson.

LÄS MER: Här får de boende snart vänta på hjälpen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

Mer i ämnet