Foto: SVT

Det här strider brandmännen om

Uppdaterad
Publicerad

Det är ersättningar för bilresor, obekväm arbetstid, tjänstgöring och semestrar som står i fokus för deltidsbrandmännens missnöje med det nya avtalet RIB 17. Här är punkterna som brandmännen vill omförhandla i lokala avtal:

  • OB-ersättningen försvinner helt. Till dem som enbart jobbar kvällar, nätter och helger kommer under en övergångsperiod på sex månader från 1 maj, en summa att betalas som motsvarar genomsnittet av varje enskild brandmans OB-ersättning, men den summan kommer att minska med 1/6 för varje månad och i november kommer den alltså att ha försvunnit helt.
  • Bilersättningen försvinner. Den har varit 300 kr/beredskapsvecka för de brandmän som behöver använda egen bil för att kunna komma till brandstationen inom inställelsetiden. Bilersättningen ska nu istället ingå i beredskapsersättningen som höjts. Brandmännen menar att högst halva beloppet finns med där.
  • Tjänstgöringsersättningen för den första arbetstimman under en räddningsinsats sänks från 366 kronor (inklusive OB-ersättning) till ca 280 kronor. Brandmännen säger att merparten av alla insatser klaras av inom den första timman, varför den här sänkningen blir kännbar. Det hjälper inte att tjänstgöringsersättningen för de följande timmarna höjts med 40 procent.
  • Semestersättningen ska numera helt ingå i den vanliga tjänstgöringsersättningen. Tidigare fanns en ersättning för deltidsbrandmän som höll beredskap under semestern från sin huvudarbetsgivare, alltså inte räddningstjänsten. Den brandman som inte kunde ges semester från räddningstjänsten under sin ordinarie semester beviljades dubbel ersättning från räddningstjänsten. Nu menar arbetsgivarsidan att även alla deltidsbrandmän ska kunna beviljas semester, varför någon dubbel ersättning aldrig kommer att bli aktuell. Istället ingår semesterersättningen i den vanliga ersättningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avtalsstrid för deltidsbrandmän

Mer i ämnet