Räddningstjänsten Dala Mitt beskriver det tuffa läget inom räddningstjänsten i en skrivelse till länsstyrelsen i Dalarna. Foto: Johan Nilsson/TT, Räddingstjänsten Dala Mitt, SVT

Beskedet: Allt kommer att försämras

Uppdaterad
Publicerad

Längre utryckningstider, sämre säkerhet, större arbetsbelastning och större påverkan av den fysiska, såväl som den psykosociala, arbetsmiljön – det är vad de anställda brandmännen nu har framför sig efter 1 maj, enligt räddningstjänsten Dala Mitt.

Det är ingen upplyftande handlingsplan som räddningstjänsten Dala mitt nu skickat in till länsstyrelsen Dalarna. Efter den stora avtalsstriden som lett till uppsägningar bland deltidsbrandmännen, så kommer mycket att försämras.

LÄS MER: Den branddrabbade bonden: ”Har aldrig varit så in i helvete arg”

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

Kommer inte ha befäl

I den framkommer det att totalt 38 uppsägningar kommit in till räddningstjänstförbundet, varav exempelvis 13 av dem är på stationen i Säter och 10 stycken i Mockfjärd.

Dala Mitt har ”påtalat konsekvenserna av uppsägningarna och uppmanar personalen att behålla sina tjänster”, skriver de och fortsätter sedan att beskriva hur läget kommer att försämras.

Bland annat kommer både den psykosociala- och den fysiska arbetsmiljön att påverkas negativt. Arbetsbelastningen blir tyngre, men säkerheten kommer också att försämras för de brandmän som blir kvar. Olycksrisken med räddningsfordon och trafikstörningar ökar också.

Inte heller kommer det finns några befäl i Stora Skedvi eller i Mockfjärd och gränserna för den minibemanningen som är sagt ska finnas mellan 2015-2018 når de inte heller.

Brandmän får släckgranater

Det framgår också att Dala Mitt prioriterat brandutbildning för invånarna, vilket SVT Nyheter Dalarna tidigare berättat om.

Men de brandmän som sedan rycker ut på larm kommer också rustas med andra verktyg. Den första styrkan ska få bättre redskap, skriver Dala Mitt, och utrustas med släckgranater och pulverspett – även om detta såklart inte väger upp bortfallet av personal.

LÄS MER: Avtal klart för deltidare i Malung-Sälen – får 1.400 kronor extra

Kan krävas långsiktiga förändringar

Dala Mitt försöker nu rekrytera deltidsbrandmän, men det går sådär. Räddningstjänstförbundet har därför påbörjat en planering för det de vill kalla ”tillfälliga förändringar” av insatstider, larmplaner och styrkestorlekar.

Även avtal med angränsade kommuner kan komma att ses över.

De skriver också i sin skrivelse att det på längre sikt kan krävas ”organisatoriska förändringar” för att skapa en ”hållbar beredskapsorganisation”, men det framgår inte hur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Avtalsstrid för deltidsbrandmän

Mer i ämnet